15:39:37 23.02.2024
Stiri

Peștele, un produs perisabil, care se alterează ușor: Sfaturi de la specialiști cum să deosebiți produsele pescărești potrivite pentru consum

Actualitate 05.12.2023 11:34 Vizualizări1346 Autor: Ziarul National
Peștele, un produs perisabil, care se alterează ușor: Sfaturi de la specialiști cum să deosebiți produsele pescărești potrivite pentru consum
Poză simbol


Peștele oferă o cantitate de substanțe nutritive pe care niciun alt aliment nu-l poate oferi, însă pentru a fi util sănătății umane, este importantă calitatea acestui produs.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează consumatorii că, dacă nu sunt depozitate în condiții riguroase, produsele pescărești, fiind alimente extrem de perisabile, se alterează ușor.

Astfel, atunci când mergeți să cumpărați pește, trebuie să vă luați măsuri de precauție.

Cum arată peștele viu potrivit pentru consum:

Tegumentul: trebuie să fie de culoare vie, iar pigmentul irizat;

Ochii: să fie ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;

Branhiile: să aibă culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;

Solzii: important să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;

Musculatura: elastică cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Pentru peștele refrigerat eviscerat se va acorda atenție la peritoneu, care trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

„Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Solzii fără luciu și care se desprind ușor de piele, musculatura desprinsă ușor de oase, moale și de o culoare cenușie murdară, la fel, indică că peștele nu este proaspăt și poate duce la toxiinfecții alimentare”, atenționează specialiștii ANSA.

Cum arată peștele congelat potrivit pentru consum și condițiile de păstrare:

Temperatura de păstrare trebuie să nu fie mai mică de minus -18 °C;

Aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;

După decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, să aibă miros de pește proaspăt (fără miros străin de iod pentru peștele marin; miros de mâl pentru peștele de apă dulce), carnea bine atașată de oase, fără semne şi fără prezența corpurilor străine.

Condițiile admisibile de comercializare a peștelui prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) sunt la fel ca pentru peștele refrigerat/congelat, iar păstrarea se face în încăperi uscate și ventilate.

Pentru peștele afumat la rece (temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C), uscat și uscat-afumat (temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C), termenul de păstrare este de până la două luni.

Pentru peștele afumat la cald, temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de păstrare este de 72 de ore.

Peștele afumat la rece și la cald, congelat și peștele sărat congelat se păstrează la temperatura de minus -18°C.

Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, nelovite, neruginite, fără pete negre de sulfură de fier.

„La cumpărarea peștelui şi a produselor din pește, solicitați şi păstrați bonul de casă pentru a putea proba achiziția în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați neconformitatea produsului. Nu procurați alimente după data-limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat. Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale”, informează ANSA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md