18:34:30 13.07.2024
Stiri

Peste 1 300 de arme, distruse la Bulboaca

Actualitate 29.05.2023 15:28 Vizualizări1226 Autor: Ziarul National
Peste 1 300 de arme, distruse la Bulboaca PNUD Moldova


Peste 1 300 de arme de calibru mic, care au fost fie confiscate de oamenii legii, fie predate benevol de cetățeni, au fost distruse săptămâna trecută prin topire la Bulboaca, raionul Anenii Noi.

Armele au fost distruse datorită sprijinului Uniunii Europene (UE) și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin proiectul regional SEESAC (Centrul de control al armelor de calibru mic și armament ușor din Europa de Sud-Est), care contribuie la creșterea securității și la minimizarea riscului proliferării armelor.

Potrivit PNUD Moldova, începând cu anul 2005, peste 13 300 de arme au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD. De asemenea, a fost îmbunătățită infrastructura de securitate, cu un depozit modernizat al Ministerului Apărării, un depozit de armament și două încăperi de păstrare a probelor ale Inspectoratului General de Poliție. Încăperi similare de păstrare a probelor din Chișinău și Edineț, dar și depozitul din Bălți sunt în curs de modernizare.

Anul trecut, UE și PNUD SEESAC au susținut Inspectoratul General de Poliție cu echipamente informatice pentru operaționalizarea registrului electronic al armelor la nivel național. În același timp, PNUD SEESAC a livrat o mașină de marcat cu laser, care este esențială pentru trasabilitatea și prevenirea deturnării armelor de foc în circuitul ilegal.Prin activitățile sale, SEESAC își propune să consolideze capacitățile autorităților relevante din Europa de Sud-Est și de Est de a controla și de a reduce proliferarea și utilizarea abuzivă a armelor de calibru mic și a armelor ușoare, de a promova egalitatea de gen, de a facilita cooperarea regională și de a contribui la creșterea stabilității, securitate și dezvoltare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md