11:35:49 04.12.2023
Stiri

Persoanele din grupuri social-vulnerabile vor beneficia GRATUIT de asistență juridică calificată. Care sunt categoriile de persoane care vor avea dreptul la asistența juridică garantată de stat

Actualitate 29.09.2022 16:59 Vizualizări719 Autor: Ziarul National
Persoanele din grupuri social-vulnerabile vor beneficia GRATUIT de asistență juridică calificată. Care sunt categoriile de persoane care vor avea dreptul la asistența juridică garantată de stat


Persoanele cu dizabilitate severă sau accentuată și persoanele ale căror venituri sunt mai mici decât salariul minim lunar stabilit de Guvern ar putea beneficia de asistență juridică calificată. În acest sens, Executivul a avizat, astăzi, inițiativa legislativă care propune modificarea Legii cu privire la asistența juridică garantată de stat.

Proiectul are drept scop fortificarea sistemului de asistență juridică garantată de stat, în vederea asigurării efective a dreptului la apărare.

„Mai exact, prin proiect se propune includerea la categoriile de persoane cărora li se acordă asistență juridică calificată, indiferent de nivelul veniturilor, a persoanelor cu dizabilitate severă sau accentuată, dar și a persoanelor cu venit mai mic decât salariul minim lunar stabilit de Guvern, care în prezent este de 3 500 de lei. Astfel, va fi asigurat dreptul la apărare al persoanelor din categorii social-vulnerabile”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței de Guvern.

Pe lângă asigurarea accesului la justiție al persoanelor din grupuri vulnerabile, proiectul urmărește fortificarea și eficientizarea capacităților funcționale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) – instituția care acordă asistență juridică calificată.

Potrivit legislației actuale, asistenţa juridică garantată de stat reprezintă serviciile juridice acordate gratuit persoanelor care nu dispun de suficiente mijloace financiare pentru plata lor şi care întrunesc condiţiile stipulate în lege. Asistența juridică de stat poate fi primară (simple consultații) și calificată (asistență juridică acordată pe cauze penale, civile, contravenționale, administrative).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md