Performanță remarcabilă a elevilor din Moldova la Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF 2025 din SUA


Echipa Republicii Moldova a reușit o performanță remarcabilă, adjudecându-și locul 3 la categoriile de bază și obținând două premii speciale la Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF, ce a avut loc în Columbus, Ohio, SUA, între 10 și 16 mai 2025.
Așadar, Laurențiu Palii și Ruslan Gaitur, elevi la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău, au câștigat locul 3 la categoria Ingineria Mediului, care le-a adus un premiu de 1200$. De asemenea, au obținut un premiu special de 500$, oferit de Consiliul pentru cercetare, dezvoltare și inovare din Qatar. Pe de altă parte, Anton Bulancea, elev la Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău, a primit una dintre cele patru burse oferite de Universitatea Westlake din China. Aceasta acoperă costurile pentru programul de vară preuniversitar, inclusiv taxa de program, cazarea, mâncarea, asigurarea, zborul internațional dus-întors și excursiile în Hangzhou și Shanghai.
Regeneron ISEF este un concurs internațional care reunește elevi gimnaziali și liceeni, finaliști ai etapelor naționale. Aceste proiecte sunt prezentate în 22 de categorii tematice diferite, acoperind domeniile științelor exacte.
Anul acesta, competiția a atras peste 1800 de tineri cercetători din 67 de țări și regiuni globale. Republica Moldova a fost reprezentată de trei elevi și un membru al Consiliului de Coordonare a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”.
În cadrul concursului, Anton Bulancea, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău, a prezentat proiectul său EBED020 — „Echo-Feather: A Controlled Acoustic Levitation Platform for Electronics Manufacturing”. Acest proiect a fost încadrat în categoria Sisteme Integrare.
Pe de altă parte, Laurențiu Palii și Ruslan Gaitur, din clasa a XII-a de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, au înscris proiectul ENEV035T — „Water Surface Remediation Using Liquid Marbles Formed by Self-Assembled ZnO Micro-Nanostructures”, la categoria Ingineria Mediului.
Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare și-au exprimat aprecierea pentru eforturile depuse de elevi și mentorii lor, precum și de membrii Comisiei de jurizare care au selectat cele mai bune proiecte pentru etapa internațională.
De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare își felicită premianții, profesorii și părinții acestora, urându-le succes în viitor.













































































