Pe drumurile naționale ar putea apărea dispozitive care să cântărească din MERS vehiculele de mare tonaj: DAUNE de aproape 200 de MILIOANE de lei pe an


Vehiculele de mare tonaj aduc daune de 195 de milioane de lei pe an drumurilor din R. Moldova, din cauză că depășesc norma admisă a încărcăturilor, iar sistemul actual de verificare nu aduce efectul scontat.
Pentru a rezolva problema, autoritățile ar putea instala dispozitive speciale pe mai multe drumuri naționale, astfel încât să fie posibilă cântărirea din mers a mașinilor.
Potrivit datelor Agenției Naționale de Transport Auto, minimum 14% dintre vehiculele care circulă la ora actuală pe drumurile naționale au depășire de masă pe axă, iar costurile de întreținere a sistemului de cântărire a acestuia sunt de aproximativ trei ori mai mari decât amenzile încasate din penalizări.
Mai mult, vehiculele cunosc punctele de cântărire și încearcă să le evite atunci când transportă încărcături cu depășire de masă pe axă. Totodată, procesul de cântărire și scriere a amenzii durează foarte mult, iar în acest timp alte vehicule cu depășire de masă pe axă își continuă drumul fără a fi amendate.
Responsabilii nu exclud nici corupția din sistem și spun că este necesară implementarea în R. Moldova a punctelor de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj care să excludă considerabil influența factorului uman la preselecția și cântărirea vehiculelor, să efectueze măsurări non-stop și să acopere cel puțin 95% din totalul fluxului de camioane care circulă pe drumurile naționale.
Noul sistem va permite efectuarea măsurărilor în mod automat a tuturor autovehiculelor care vor trece prin acel punct, va reduce la minimum numărul de autovehicule care vor avea depășire de masă pe axă și va furniza date fiabile despre trafic pentru actualizarea legislației privind siguranța rutieră, pentru studii economice și gestionare, pentru proiectarea și mentenanța drumurilor-podurilor etc.
Acest lucru va soluționa, potrivit unui studiu de fezabilitate comandat de Administrația de Stat a Drumurilor, problema degradării drumurilor, ce duce la micșorarea duratei de exploatare și la majorarea cheltuielilor de întreținere și reparație curentă a acestora.
Menționăm că fluxul mediu zilnic anual pentru toate autovehiculele destinate transportului de mărfuri care circulă pe drumurile naționale este de 15 355 unități de transport. Ponderea vehiculelor depistate cu încălcări a scăzut de la 30,5 % în anul 2009, atunci când a fost implementat sistemul de cântărire statică, la 14% în anul 2014.
La începutul anului 2016, din cele 13 unități de cântărire au rămas în funcțiune doar 10. Se presupune ca, în următorii 2-3 ani, niciunul din aceste cântare mobile nu va avea capacitatea de a trece procesul de certificare metrologică.









































































