PD solicită elaborarea unui „COD DE CONDUITĂ” pentru partidele care vor participa la alegerile parlamentare: „Toate partidele să semneze și să-l respecte”


Partidul Democrat (PD) solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC), dar și Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să elaboreze un Cod de conduită pentru partidele care intenționează să participe la alegerile parlamentare din 2019. Democrații acuză că unele formațiuni politice deja „au furat startul” în campania electorală și, astfel, ae fi comis ilegalități.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari, a vorbit astăzi, într-un briefing de presă, despre importanţa elaborării unui Cod de conduită pentru partidele care vor participa în februarie 2019 la alegerile parlamentare din republică.
„PD a înaintat o scrisoare prin care solicită instituţiilor abilitate, adică CEC și CCA, să elaboreze un Cod de conduită a partidelor în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie 2019”, a declarat purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, după ședința săptămânală a PD.
Potrivit acestuia, mai multe partide au intrat deja în febra alegerilor parlamentare, deși, oficial, campania nu a început.
„De mai multe ori ne-am confruntat cu tentative de a induce în eroare poporul în timpul campaniei. Putem observa mai multe încălcări grave în ce priveşte legislaţia audiovizualului, în care sunt implicate Partidul Socialiştilor din R. Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma „Demnitate şi Adevăr. S-a furat startul în campania electorală. Se afișează deja unele blocuri electorale, care oficial nici nu există”, a enumerat sursa citată.
De asemenea, Gămurari afirmă că „unele partide politice, prin metode mascate, folosesc bani din străinătate” pentru finanțare. „Acest lucru este categoric interzis de legislație”, a punctat acesta, fără a da numele formațiunilor care ar folosi bani din afară.
Vitalie Gămurari a mai precizat că PD este interesat cel mai mult ca alegerile parlamentare să fie transparente, libere și corecte.
„PD, popularitatea căruia este în creştere şi care şi-a asumat guvernarea în R. Moldova în ultimii ani, este formațiunea care îşi doreşte cel mai mult ca aceste alegeri să fie transparente. Anumiţi actori politici, ratingul cărora scade, ajung să folosească metode care depăşesc cadrul normativ, pentru a aminti despre ei. Dorim ca această campanie să se ghideze de nişte reguli foarte clare, pentru ca ulterior să nu fie motive de a declara că a fost incorectă campania electorală”, a conchis Gămurari.









































































