17:28:37 27.01.2020
 
Stiri

Pavel Filip o ÎNȚEAPĂ din nou pe prim-ministrul Maia Sandu: „Împrumutul FMI trebuie să ajute cetățenii, nu politicienii de la putere”

Politică 25.07.2019 16:18 Vizualizări1386 Autor: Ziarul National
Pavel Filip o ÎNȚEAPĂ din nou pe prim-ministrul Maia Sandu: „Împrumutul FMI trebuie să ajute cetățenii, nu politicienii de la putere”


Fostul premier Pavel Filip îi amintește prim-ministrului Maia Sandu de solicitările pe care le-a avut acum trei ani, atunci gând Guvernul a semnat un acord cu Fondul Monetar Internațional. Astfel, Filip îi cere Maiei Sandu să procedeze la fel cum a cerut atunci, adică Acordul cu FMI să fie făcut public, iar împrumutul să fie pentru cetățeni, dar nu pentru politicienii de la putere.

„Și din nou despre ipocrizia politică. Iarna nu-i ca vara, nici la guvernare nu e ca în opoziție. Mă surprinde cât de repede își schimbă noua putere convingerile și valorile. Acum trei ani, când țara se afla în criză, purtam discuții cu FMI pentru negocierea unui nou acord de finanțare. Actualul prim-ministru, pe atunci politician de opoziție, le cerea celor de la FMI să nu dea bani țării, să nu dea bani cetățenilor. A fost pe bună dreptate acuzată atunci de „neobolșevism”, potrivit căruia „cu cât mai rău pentru țară, cu atât mai bine pentru noi”. Am considerat atunci această solicitare drept cinică și iresponsabilă și cred la fel și acum. Banii de la FMI trebuie să vină în țară. Doar că, ACUM, când sunt la putere, sper că noii guvernanți nu și-au schimbat principiile și vor ține cont de exact aceleași solicitări pe care le-au făcut și atunci”, a amintit Filip.

Acesta a enumerat și solicitările opoziției de atunci, în frunte cu Maia Sandu:

„Înainte să finalizeze acordul de împrumut, FMI trebuie să facă pași concreți pentru a se asigura că banii nu vor fi delapidați de politicienii corupți. Pentru asta, solicit în mod insistent două lucruri:

1). Asigurarea transparenței procesului. Pornind de la experiența proastă a Programului de Evaluare a Sectorului Financiar din 2014 care a fost publicat doar 2 ani mai târziu, astfel ascunzând cetățenilor Republicii Moldova adevărul despre sistemul bancar, cer ca toate documentele referitoare la procesul de negocieri să fie făcute publice fără întârziere.

2). Responsabilizarea autorităților. Noi nu credem că acești politicieni vor respecta legea și vor folosi banii FMI în mod corect. Solicit desemnarea unei terțe părți în calitate de administrator care să supravegheze distribuirea fiecărui ban împrumutat și să informeze adecvat publicul larg.

Împrumutul FMI trebuie să ajute cetățenii, nu politicienii de la putere”.

În acest sens, Filip spune că „subscrie sub fiecare cuvânt”. „Vă pronunțați pentru transparență și responsabilitate. Să le vedem! În 2016 am publicat acordul cu FMI, iar ministrul Finanțelor, cel al Economiei și guvernatorul BNM au ieșit public ca să explice fiecare subiect din acord. Vom vedea și noi zilele acestea care sunt concret angajamentele pe care și le-a luat Guvernul (apropo, fără mult discutata transparență sau măcar consultări cu mediul de afaceri)? Care sunt estimările, analizele care justifică noile măsuri fiscale? Pentru că până acum am înțeles că singura problemă e că am majorat salariile la oameni.

PS: Rămân valabile și ACUM și alte fraze din acea scrisoare din 2016: „Există indicii serioase că unele persoane de la putere sunt implicate în acest furt. Împrumutul va crește datoria țării, fără să contribuie la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor”, a conchis acesta.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Ghereg 25.07.2019 16:44

CIA bi corova miceala !!!

Tarnacop 25.07.2019 17:39

Pampersul fugarului Plohotniuc-Ulinici crede ca toti li se aseamana. Daca el tragea "jaraticul" la turta Grupului Infractional Organizat condus de stapanul sau -nu inseamna ca actualul Guvern v-a proceda la fel. O face pe opozantul, in speranta sa scape de raspundere - anulatorul majoritatii parlamentare- prezident" hrenov.

Aure 25.07.2019 18:29

Păi femeia asta vine să îmbunătățească viața oamenilor, sau majorează tarifele la tot. Prețul la petrol a scăzut cu 10% dar Maia ține prețul așaa.

realist 25.07.2019 21:42

Maia deja mareste impozitele la oameni! Asta inseamna sa fie pusa datoria pe spatele cetatenilor!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Falimentul politicii...

24.01.2020 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cauza adevărată a de...

20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md