22:23:45 21.05.2025
Stiri

Patru britanici au devenit primii alpiniști care au escaladat Everestul cu ajutorul gazului xenon

Actualitate 21.05.2025 14:46 Vizualizări303
Patru britanici au devenit primii alpiniști care au escaladat Everestul cu ajutorul gazului xenon

Patru britanici au devenit primii alpiniști care au urcat pe Everest, miercuri, cu ajutorul gazului xenon, care i-a ajutat să scurteze foarte mult perioada de timp de câteva săptămâni de care au nevoie de obicei alpiniștii pentru a se obișnui cu altitudinea ridicată, a anunțat un reprezentant al companiei care le-a organizat escalada, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În mod normal alpiniștii petrec câteva săptămâni sau chiar luni pe munte, în taberele amplasate la diferite altitudini, pentru a permite organismului să se obișnuiască treptat cu altitudinea înaltă, înainte de a încerca să urce pe cel mai înalt vârf al lumii. Este extrem de periculos să începi ascensiunea finală spre vârf dacă organismul nu este aclimatizat.

Alpiniștii britanici, care au inhalat xenon în Germania, înainte de a porni în expediție pe Everest, au cucerit vârful de 8.848 de metri în mai puțin de cinci zile după ce au plecat de la Londra, a anunțat Lukas Furtenbach, reprezentant al companiei austriece Furtenbach Adventures, care a organizat escalada.

Aceștia au dormit în corturi speciale care simuleză condițiile de la mari altitudini și au folosit apoi și oxigen suplimentar, la fel ca mulți alți alpiniști, pe perioada ascensiunii.

Xenonul este un gaz incolor și inodor care se găsește în cantități mici în părți ale atmosferei terestre și este folosit îndeosebi în medicină, având efecte anestezice. Acest gaz îmbunătățește aclimatizarea și protejează organismul de efectele răului de altitudine și ale mediului sărac în oxigen, conform lui Furtenbach.

Furtenbach, care a reușit patru ascensiuni pe Everest, a mai precizat că gazul xenon a mai fost folosit înainte de ghizi, dar acum este pentru prima oară când este folosit de clienți.

Xenonul a făcut ca ascensiunea să fie mai sigură și să dureze mai puțin timp, menținând organismul alpiniștilor aclimatizat corespunzător. Expedițiile mai scurte înseamnă mai puține gunoaie pe Everest și mai puține resurse necesare, conform lui Furtenbach.

Alpinistul american și ghid pe Everest Adrian Ballinger, reprezentând compania Alpenglow Expeditions, a declarat că folosirea xenonului nu este decât „un artificiu...nu a părut niciodată genul de experiență pe care dorim să o oferim”.

„Fiecare trebuie să urce pe munte în maniera în care se simte bine și-l face să fie mândru de realizarea sa. Dacă acești alpiniști sunt mândri de acest stil, atunci este vorba de alegerea lor”, a adăugat el.

Nepalul a emis 468 de permise de ascensiune pe Everest pentru sezonul martie - mai, iar 200 dintre beneficiari au atins deja vârful supranumit „acoperișul lumii”.

Autor: ZiarulNational
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte