04:01:18 09.05.2025
Stiri

Parlamentul, pași spre îmbunătățirea eficienței energetice prin modificarea legislației în primă lectură

Actualitate 08.05.2025 20:07 Vizualizări321
Parlamentul, pași spre îmbunătățirea eficienței energetice prin modificarea legislației în primă lectură

Parlamentul a aprobat astăzi, în primă lectură, proiectul de Lege pentru modificarea Legii privind eficiența energetică. Scopul principal al acestor modificări este facilitarea implementării proiectelor din domeniul eficienței energetice și consolidarea cadrului normativ necesar pentru tranziția energetică a Republicii Moldova.

Principalele prevederi ale proiectului vizează ajustarea cadrului legal în scopul stimulării investițiilor în eficiență energetică și asigurării de beneficii directe pentru cetățeni. Printre cele mai importante modificări se numără eliminarea furnizorilor de energie termică din lista părților obligate, ceea ce ar putea contribui la menținerea unor tarife suportabile pentru consumatorii conectați la sistemele de alimentare centralizată cu energie termică.

De asemenea, se propune schimbarea modului de stabilire a listei părților obligate în cadrul schemei naționale de eficiență energetică. Această listă nu va mai fi aprobată de Guvern. ANRE va elabora și actualiza lista, publicața pe pagina sa oficială.

Proiectul prevede ca contribuțiile financiare ale importatorilor de produse petroliere să fie calculate în funcție de volumele efectiv importate, și nu de cantitățile comercializate, așa cum este în prezent.

Un alt element important este constituirea, prin lege, a Fondului pentru Eficiență Energetică. Acesta va finanța măsuri de eficiență energetică și utilizare de surse regenerabile prin programe gestionate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED). Fondul va avea atribuții extinse, inclusiv acordarea de garanții financiare și compensarea dobânzilor pentru creditele destinate renovării energetice a clădirilor contractate de asociațiile de proprietari în condominiu.

Propunerea include și libertatea pentru beneficiarii finali, cum ar fi proprietarii de locuințe individuale, de a selecta agentul economic care va efectua lucrările. Aceasta cu condiția respectării cerințelor programului „Casa Verde”, bazat pe care se va oferip parțial subvenționare din fonduri publice.

În planificarea energetică locală, doar autoritățile publice locale cu statut de municipiu sunt obligate să elaboreze planuri integrate de energie și climă, celelalte autorități având posibilitatea de a o face voluntar.

Proiectul propune și extinderea posibilității de prestare a serviciilor de audit energetic către toate persoanele juridice, inclusiv organizațiile non-profit, eliminând actuala restricție care permitea acest lucru doar societăților comerciale.

Totodată, proiectul aduce o simplificare semnificativă: pentru clădirile cu o suprafață mai mică de 250 m², auditul energetic va putea fi înlocuit cu certificatul de performanță energetică, conform noilor reglementări privind performanța energetică a clădirilor.

Proiectul urmează să fie discutat în lectura a doua.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte