Parlamentul aprobă crearea Colegiului Anticorupție și completelor specializate în lupta împotriva corupției înalților demnitari


Deputații din Republica Moldova au abandonat ideea inițială de a înființa o Curte Anticorupție dedicată exclusiv dosarelor ce vizează fenomenul corupției, așa cum își dorea președintele Maia Sandu. În locul acestei curți, astăzi a fost aprobat, în a doua lectură, un proiect care prevede formarea unor complete de judecători specializați în domeniul respectiv. Aceștia vor activa în cadrul Curții de Apel Centru, iar un Colegiu anticorupție va funcționa în cadrul Judecătoriei Chișinău.
Președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca, a explicat că aceste modificări au fost efectuate având la bază recomandările primite de la instituțiile relevante și de la Comisia de la Veneția. Autorii proiectului menționează că Colegiul anticorupție și completele specializate vor examina cazurile de corupție la nivel înalt. Acestea includ faptele comise de demnitari, persoane numite de președinte, membri ai Parlamentului, ai Guvernului și conducători superiori. Sunt vizate și persoanele din cadrul CNA, FISC-ului, Serviciului Vamal, Agenției Achiziții Publice, precum și directorii adjuncți ai unor instituții importante. Alte cazuri vizate sunt cele unde sumele implicate depășesc 500.000 lei sau unde prejudiciile sunt mai mari de 5 milioane de lei.
În plus, se vor ocupa și de contestațiile împotriva actelor Autorității Naționale de Integritate și de cazurile de confiscare a averii nejustificate. „Colegiul anticorupție va avea 15 judecători specializați. Ei vor fi selectați pe baza unor criterii stricte, având sediul separat în Chișinău și va fi condus de vicepreședintele Judecătoriei Chișinău. De asemenea, în cadrul Curții de Apel Centru s-au instituit două complete specializate, formate fiecare din câte 3 judecători.
Documentul include și prevederi referitoare la criteriile de selecție a judecătorilor din Colegiul anticorupție și din completele specializate ale Curții de Apel Centru, procedurile de numire a acestora, precum și unele garanții sociale și de securitate pentru judecătorii care se vor ocupa de infracțiunile de corupție la nivel înalt și cele conexe," ne informează autorii proiectului. Acesta a fost aprobat de 56 de deputați în a doua lectură și va intra în vigoare după o lună de la publicarea în Monitorul Oficial, cu excepția anumitor prevederi.







































































