07:24:10 10.05.2024
Stiri

Pădurea Domnească // „Nu ne-au verificat nici armele, nici cartușele”

Important 25.05.2013 09:59 Vizualizări2590 Autor: Ziarul National


Pădurea Domnească // „Nu ne-au verificat nici armele, nici cartușele” www.yourmemories.ro
Declarații // Cele șase persoane din Nisporeni care au participat la vânătoarea domnească se contrazic în declarații

Chiar dacă ar fi fost la vânătoarea din 23 decembrie 2012 în grupul în care s-au aflat fostul vicepreședinte al Curții de Apel, Gheorghe Crețu, și tânărul care a decedat, Sorin Paciu, patru vânători și un gonaș din raionul Nisporeni susțin că nici nu au văzut victima atunci în pădure. Iar când s-au dezmeticit, Paciu era dus deja la spital. Asta în timp ce un al cincilea vânător de la Nisporeni din grupul lor s-a scăpat cu vorba în fața deputaților din Comisia parlamentară de anchetă, spunând că a văzut cum Sorin Paciu a fost transportat cu sania de la locul incidentului până la canton, de unde a fost urcat într-o mașină și dus la Spitalul din Fălești. Chiar dacă se pare că au aceeași versiune despre vânătoarea domnească, deputații îi prind cu inexactități, ceea ce demonstrează că ceva e putred în declarațiile lor. Fraza „nu-mi mai aduc aminte exact” este deseori invocată de vânătorii de la Nisporeni.

Unul sau doi mistreți?

Din mărturiile celor șase persoane de la Nisporeni reiese că cel care i-a invitat la vânătoare a fost Grigore Praf, șeful ocolului silvic din Nisporeni. Aproape toți îl știu pe Ion Lupu, fostul director al „Moldsilva”, „că e din Nisporeni”, și zic că numai pe el l-au recunoscut atunci când au ajuns în Rezervația „Pădurea Domnească”. Totodată, aceștia afirmă într-un glas că la vânătoarea din 23 decembrie 2012 au fost două goane, la prima nu s-a tras niciun foc, iar la a doua s-au auzit câteva împușcături. Apoi, li s-a spus că vânătoarea s-a sfârșit, pentru că „un băiat a fost rănit”. Unul din ei, Victor Căpăstru, pădurar în ocolul silvic Grozești, zice că a fost vânat „cred că un porc”, iar ceilalți susțin că doi mistreți. Aceștia au fost jupuiți pe loc și le-a fost repartizată carnea cu care au mers acasă. „Am strâns de la băieți și am dat 1000 de lei pentru carne”, susține Grigore Praf. Când a fost vorba de ora plecării acasă, cei șase de la Nisporeni au indicat ore diferite, deși au plecat odată – de la 13.00 până la 15.00.

Instructajul

Contradicțiile între declarațiile nisporenenilor sunt și mai evidente atunci când aceștia vorbesc despre instructajul la care au participat. Unii dintre ei afirmă că au fost instructați în cabană și a participat numai grupul lor, după care au semnat, alții susțin că regulile vânătorii le-au fost citite afară tuturor și înăuntru numai au semnat.

„Ne-au pus afară în două rânduri - gonașii și țintașii, și am fost instruiți. Semnam într-o bisetcă (foișor – n.r.) acolo”, susține Grigore Praf, contrar celor afirmate de prietenii săi.

Deși ceilalți zic că nu știu și nu au văzut nimic în episodul cu rănirea, Mihai Praf, fiul lui Grigore Praf, susține că a văzut cum Paciu a fost transportat cu o sanie de la locul incidentului până la cabană, fiind cu niște colegi care au negat asta, dar cum a apărut sania acolo și cine era persoana cu sania, nu știe.

La un moment dat, deputatul liberal Valeriu Munteanu, membru al Comisiei parlamentare de anchetă, concluzionează că Valeriu Svistun, angajat al Rezervației „Pădurea Domnească”, era „organizator, gonaș și a stat și cu arma în mâini”.

Gonașii și țintașii

„Eram în echipa unde s-a produs incidentul. În echipa din partea stângă. Șase-șapte persoane eram gonași. Opt-nouă, poate și zece țintași erau în echipa noastră”, susține Gheorghe Căpăstru, care, deși este vânător, zice că a participat la vânătoare în calitate de gonaș, fiindcă avea permisul de portarmă expirat. Potrivit listelor care au fost făcute publice anterior, în grupul acesta erau inițial nouă vânători și șase gonași, ulterior au fost adăugați pe listă Gheorghe Crețu ca vânător și Valeriu Svistun ca gonaș, deși inițial s-ar fi regăsit în grupul unde era și fostul procuror general Valeriu Zubco.

În timp ce Nicolae Jardan afirmă că armele nu au fost verificate înainte de vânătoare, iar cartușele da, Ion Croitoru zice că nu a fost verificat nimic.

Raisa Lozinschi

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md