04:45:37 13.05.2025
Stiri

Pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate, dezbătut de către Parlament în prima lectură

Actualitate 16.03.2023 09:10 Vizualizări1154
Pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate, dezbătut de către Parlament în prima lectură

Pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și care ar urma să facă instituția mai eficientă în asigurarea securității statului va fi dezbătut vineri, 17 martie, de către deputați în prima lectură.

Este vorba despre modificări la Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, dar și la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate.

Noul cadru normativ care vizează Serviciul de Informații și Securitate va permite instituției să se focuseze pe activitatea contrainformativă și informativă externă, să consolideze segmentul de contraspionaj și să fortifice subunitatea responsabilă de reintegrarea teritorială a republicii și apărare a ordinii constituționale.

Proiectul legii privind Serviciul de Informații și Securitate are scopul de a asigura independența instituției și reglementează atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.

Totodată, modificările la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare, printre care micșorarea plafonului minim de vârstă la angajarea în funcții de subofițer. Totodată, se propune ca ofițerul de informații să poată accede într-o funcție de conducere doar în cazul în care are o vechime de serviciu în funcția de ofițer de informații de cel puțin trei ani.

Proiectul Legii privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată. De asemenea, prin aceste modificări legislative se propune ajustarea procesului informativ și contrainformativ la dinamica riscurilor și amenințărilor cu impact asupra securității naționale.

CITIȚI și Comisia de la Veneția a AVIZAT proiectele de legi ce vizează activitatea SIS: „R. Moldova se confruntă cu un RĂZBOI hibrid, non-convențional, ceea ce impune și o abordare neconvențională”

Precizăm că, zilele trecute, Comisia de la Veneția s-a expus vizavi de acest proiect de legi și a făcut unele observații, în mod special în ceea ce privește riscul subordonării șefului SIS față de puterea politică și, totodată, acordarea unor competențe extinse acestei instituții.

Totuși, Comisia a recunoscut faptul că oferirea competențelor suplementare pentru SIS pot fi justificate în cazul Republicii Moldova, având în vedere riscurile extraordinare pentru securitatea statului cu care se confruntă republica noastră în prezent.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte