ORDINUL lui Putin pentru medicii din Rusia: să găsească URGENT LEACUL la îmbătrânire
Oamenilor de știință ruși li s-a spus să lucreze la tratamente care ar putea ajuta la combaterea scăderii speranței de viață a țării, după ce președintele rus Vladimir Putin a emis un în acest sens, care ar urmări „să salveze 175.000 de vieți” până în 2030, potrivit unei investigații.
Se întâmplă după ce, în luna mai, liderul de la Kremlin a anunțat că unul dintre obiectivele sale pentru al cincilea mandat de președinte al Rusiei este creșterea speranței de viață a națiunii la 78 de ani până în 2030 și la 81 de ani până în 2036, inclusiv prin „creșterea rapidă a speranței de viață sănătoase”, scrie Newsweek.
Datele Rosstat din luna iulie arătau că speranța medie de viață în Rusia a scăzut între iulie 2023 și iunie 2024 și a fost de 73,24 ani - la fel ca în 2017. De altfel departamentul de știință și dezvoltare inovatoare a asistenței medicale al Ministerului rus al Sănătății a trimis o scrisoare institutelor de cercetare din Rusia în luna iunie prin care le-a cerut medicilor să vină de urgență cu propuneri pentru a ajuta la păstrarea sănătății cetățenilor ruși, au informat luni publicațiile ruse Meduza și Sistema.
Cele două publicații ar fi obținut o copie a scrisorii respective și spun că medicii au fost rugați să lucreze la dezvoltarea de produse medicale „care vizează reducerea poverii îmbătrânirii celulare” cu „evaluarea vârstei biologice folosind diverse metode”.
Printre exemplele de afecțiuni menționate se numără sarcopenia, care are ca rezultat pierderea musculară cauzată de îmbătrânire; astenia senilă, care este o slăbiciune fizică generalizată legată de bătrânețe; și osteoporoza, o tulburare sistemică a scheletului.
De asemenea, în acea scrisoare li se mai cere medicilor să lucreze la dezvoltarea de „noi neurotehnologii și produse medicale aferente care vizează, printre altele, prevenirea și dezvoltarea tulburărilor cognitive și senzoriale”, precum și „metode de corectare a sistemului imunitar bazate pe identificarea indicatorilor critici în îmbătrânire”. Medicii ruși ar trebui, de asemenea, să lucreze la dezvoltarea „noilor metode de tehnologii medicale (inclusiv dispozitive medicale) bazate pe tehnologia de bioprintare”.
Viceprim-ministrul Rusiei, Tatyana Golikova, a declarat în mai că „tendințele demografice din ultimii ani creează noi provocări pentru asistența medicală”. Potrivit acesteia, principalul obiectiv al Rusiei este acum dezvoltarea „zonelor avansate de tehnologie medicală” care vor crește speranța de viață a țării.
Un medic rus care a primit această scrisoarea în iunie a spus că a fost surprins de faptul că li s-a cerut să lucreze la aceste lucruri cu atâta urgență.
„Ni s-a cerut să trimitem urgent toate evoluțiile noastre, iar scrisoarea a sosit, să zicem, astăzi, dar totul trebuia trimis ieri. Sincer să fiu, este prima dată în viața mea când mă confrunt cu asta - de obicei orice proiectul național este precedat de o serie de întâlniri cu participarea diverșilor specialiști, un fel de discuție publică”, a spus medicul.
Pe de altă parte, o sursă apropiată de Kremlin a spus că guvernului rus îi lipsește finanțarea pentru un proiect de această amploare.
„Toată cercetarea modernă discutată în proiectul național este destul de costisitoare - necesită o mulțime de bani și cheltuieli. Dezvoltarea de noi medicamente costă miliarde, niciun proiect național nu se poate descurca, mai ales acum. Nu cred că vor fi capabili să pună cap la cap ceva semnificativ rapid", a spus sursa.
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE
VIDEO // Opt camioane pline cu peste 100 000 de cărți au trecut Prutul: Guvernul României a cheltuit peste 15,5 milioane de lei pentru a înnoi stocurile de carte din cele 300 de biblioteci ale R. Moldova