Orașul Soci se transformă într-o fortăreață!


Aproape 55 000 de polițiști și militari au fost aduși, ieri, la Soci pentru supravegherea orașului, anunță „Le Figaro”.
Măsuri de securitate fără precedent în istoria olimpică au intrat în vigoare ieri în Rusia, cu o lună înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă care se vor derula la Soci între 7 şi 23 februarie. Puternicul Serviciu Federal de Securitate (FSB) care controlează dispozitivul a pus oraşul Soci în stare de alertă şi a restricţionat accesul în staţiunea de la Marea Neagră, dar şi navigaţia pe mare în cadrul măsurilor luate de preşedintele Putin pentru asigurarea securităţii JO.
„Toate problemele de securitate pentru Jocurile Olimpice de iarnă sunt tratate la cel mai înalt nivel internaţional”. Conştient că succesul sau eşecul JO de la Soci va contribui la modelarea imaginii sale, Putin a crescut securitatea în Rusia, urmare a celor două atentate sinucigaşe din Volgograd, în care au murit 34 de persoane. Omul cel mai căutat de Moscova, şeful insurecţiei cecene, Dokou Umarov, a cerut militanţilor care luptă pentru instaurarea unui stat islamic în sudul Rusiei să folosească „forţa maximă” pentru a împiedica derularea JO de iarnă de la Soci.
Sistemul de securitate foarte strict elaborat de ruşi a costat 1,4 miliarde euro, dar riscă să alimenteze apetitul teroriştilor, care au ca obiectiv o vizibilitate mediatică. Au fost desfăşurate sisteme de apărare antiaeriană și vor fi utilizate drone şi 5 000 de camere şi detectoare submarine. Oraşul balnear de la Marea Neagră este interzis automobilelor ce aparţin nerezidenţilor, una din măsurile cuprinse într-un sistem extrem de strict de securitate.
Supravegherea va fi făcută „din cer” cu un sistem prin satelit. Armata terestră rusă va participa la operaţiunile de securitate pentru pregătirile şi derularea JO, care fac parte din misiunile în cadrul „noilor ameninţări la securitatea internă”. La Soci, militarii vor dispune de sistemul de apărare antiaeriană „Panţir-S”, o nouă generaţie de rachete sol-aer.
Pentru prima oară, a fost pus în funcţie un „paşaport de suporter”. Orice persoană care doreşte să asiste la competiţii va trebui să se înregistreze pe un site Internet pentru a achiziţiona bilete pentru competiţii şi pentru a putea intra în locurile unde vor avea loc probele olimpice.
Evenimentul numit de unii „Jocurile lui Putin” va fi „boicotat” de mai mulţi lideri europeni – preşedinţii francez şi german, de exemplu – a căror absenţă la ceremonia de deschidere din 7 februarie este interpretată ca un semn de protest contra violării drepturilor omului în Rusia.











































































