09:09:34 23.07.2018
 
Stiri

OPINIE // „Șansa Maiei Sandu de a rămânea CREDIBILĂ pentru electoratul proeuropean şi de a evita intrarea în DECLIN este ca referendumul să reuşească”

Alegeri 2018 13.11.2017 11:31 Vizualizări3303 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Șansa Maiei Sandu de a rămânea CREDIBILĂ pentru electoratul proeuropean şi de a evita intrarea în DECLIN este ca referendumul să reuşească”

„Maia Sandu, liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate” (PAS), a căzut într-o capcană pe care i-au întins-o iscusit oponenţii ei politici şi în care ea a nimerit neavând suficientă experienţă politică. E vorba de referendumul de demitere a Primarului capitalei din data de 19 noiembrie, pe care ea şi-a chemat susţinătorii să-l boicoteze. Totodată, dacă acesta va eşua, urmările politice pot fi catastrofale pentru Maia Sandu”, se arată într-un editorial publicat de tribuna.md.

Potrivit sursei citate, Maia Sandu a decis să boicoteze referendumul pentru că nu ar fi vrut să facă jocul socialiștilor. „Dar greşeala Maiei Sandu şi a colegilor săi a fost că nu au privit lucrurile puţin mai profund şi că nu s-au întrebat: Dar cine ar beneficia de pe urma unui eventual eşec al referendumului? Iar răspunsul e la suprafaţă: Partidul Democrat. Acest partid a condus şi până acum Primăria capitalei prin Nistor Grozavu (care nu ascundea că vrea să adere la PD), iar de luni o conduce prin Silvia Radu (există mai multe indicii în acest sens, chiar dacă Silvia Radu şi PD neagă că avea careva tangenţe). Prin avansarea Silviei Radu în funcţia de primar general interimar e clar că PD îşi face planuri de a conduce capitala minimum până la alegerile locale generale din 2019 şi că este sigur că referendumul va eşua. Dacă nu era sigur de acest lucru aştepta cel puţin data de 20 noiembrie ca să aibă dovada clară a eşecului referendumului”.

Editorialistul Dumitru Spătaru mai spune că Dorin Chirtoacă nu are nici o şansă de a reveni la Primărie, cel puţin până în 2019 (fie că-l vor ţinea suspendat din funcţie, fie îl vor condamna). „Deci, beneficiari de un eventual eşec al referendumului nu vor fi Dorin Chirtoacă şi liberalii, ci democraţii, care şi-au soluţionat problema privind controlul asupra capitalei… cu ajutorul Maiei Sandu (pe Andrei Năstase intenţionat nu-l numesc în acest context, deoarece partidul său are o atitudine mai rezervată faţă de referendum, chemând nu la boicotarea lui, ci făcând apel la discernământul locuitorilor capitalei).

Admit gândul că Maia Sandu deja a înţeles că a greşit, dar, probabil, fie consideră că nu e bine ca politicienii să-şi recunoască greşelile, fie încă nu a evaluat la justa valoare toate posibilele consecinţe. Iar consecinţele pot fi grave. În primul rând, în fiecare zi, începând cu 20 noiembrie (dacă eşuează referendumul), atunci când vor blestema starea de lucruri din capitală, atunci când îi vor înjura pe democraţi, alegătorii îşi vor aminti numaidecât şi de Maia Sandu, cea care le-a pus pe tavă democraţilor Primăria capitalei”.

Sursa citată mai admite că după 20 noiembrie mulţi alegători pro-europeni nu vor mai fi atât de siguri că Maia Sandu nu va face o coaliţie cu Vlad Plahotniuc în următorul Parlament. „Dacă frica de socialişti i-a adus de aceeaşi parte a baricadelor o dată, de ce nu i-ar aduce şi a doua oară? Mai ales că atunci se va simţi şi o anumită presiune externă pe filiera occidentală, or factorii de decizie occidentali vor face tot posibilul pentru ca la putere să nu vină forţe pro-ruse şi, dacă vor trebui să o jertfească pe Maia Sandu, o vor face, aşa cum au făcut şi cu alţi politicieni pro-europeni.

De aceea, şansa Maiei Sandu de a rămânea credibilă pentru electoratul pro-european şi de a evita intrarea în declin este ca referendumul să reuşească. Nu ştiu dacă PAS îşi va schimba poziţia în perioada rămasă până la referendum, înţelegând că doar astfel se poate salva şi o poate salva şi pe Maia Sandu, dar noi, alegătorii pro-europeni, trebuie să ne gândim bine. Căci, avem nu doar şansa de a-l salva pe Dorin Chirtoacă de justiţia controlată politic din Moldova (dacă rămâne cel puţin oficial în funcţie, cu siguranţă va fi condamnat, pentru că dosarul său va prezenta interes politic), dar şi pe Maia Sandu, de care o bună parte din alegătorii de centru-dreapta încă îşi mai leagă anumite speranţe”, a conchis Dumitru Spătaru.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Sorina 13.11.2017 11:04

După ce s-a legat cu alde Usatîi și Năstase pe șla proteste, după ce se linge pe bot cu o criminală ca Ana Ursachi la Bruxelles și merge pe banii unor oligarhi kazaci, căutați de interpol, după ce a ales să fie finanțată de banii murdari a lui Țopa, nu cred că o mai salvează ceva pe Maia Sandu !

Oleg 13.11.2017 11:11

Nu exclud ca Maia deja a batut palma cu PD de o alinata care va prinde viata publica in curind. https://presaindependenta.wordpress.com/2017/10/03/maia-sandu-desigur-ca-voi-face-alianta-cu-pdm-ca-doar-nu-voi-face-alianta-cu-psrm/

Victor 13.11.2017 11:30

alianța PLAHA-MAIA este inevitabilă, cel puțin pentru următorii 4 ani! această decizie este unica șansă de a menține cursul european pe val!

Alexei 13.11.2017 16:06

Păi dacă Maia Sandu nu are suficientă experiență politică, la ce bun să mai ajungă la conducere, să fie condusă din umbră sau să gafeze în continuare?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md