23:43:29 11.08.2022
Stiri

OPINIE // R. Moldova ar trebui să mizeze pe fonduri internaționale private pentru a stimula creșterea economică, NU doar pe sprijinul partenerilor de dezvoltare

Actualitate 29.11.2021 09:59 Vizualizări1145 Autor: Ziarul National
OPINIE // R. Moldova ar trebui să mizeze pe fonduri internaționale private pentru a stimula creșterea economică, NU doar pe sprijinul partenerilor de dezvoltare AJE


Republica Moldova nu trebuie să se bazeze doar pe resursele oferite de partenerii de dezvoltare, ci să acceseze piețele internaționale de capital pentru a putea finanța proiecte mari de infrastructură, consideră analistul Institutului de Politici și Reforme Europene, Dumitru Vicol.

Pe de o parte, infrastructura mai bună, cum ar fi drumuri sau căi ferate moderne, va contribui la o creștere economică mai robustă, astfel generând suficiente mijloace bugetare inclusiv pentru rambursarea împrumuturilor.

Pe de altă parte, faptul că Republica Moldova va fi prezentă pe piețele internaționale ca țară va ajuta companiile private să se împrumute în condiții mai bune, a subliniat expertul în cadrul unei sesiuni informative a Academiei de Jurnalism Economic.

„Emisiunea de eurobonduri nu înseamnă doar bani canalizați în Republica Moldova, ci și evaluarea riscului de țară. Este un semnal clar investitorilor internaționali”, a declarat Dumitru Vicol.

Potrivit acestuia, astfel investitorii străini vor avea posibilitatea să se raporteze la dobânzile suverane și să evalueze mai ușor riscul pentru împrumuturile companiilor private din R. Moldova pe piețele internaționale.

Expertul a recomandat ca Republica Moldova să fie mult activă informațional pe plan internațional, în prezent informații despre țară fiind disponibile doar de la unele agenții specializate de rating și evaluare.

Menționăm că discuția cu jurnaliștii a avut loc în contextul în care una dintre băncile din R. Moldova intenționează să se listeze la Bursa de Valori din Londra (LSE), organizând recent o prezentare în capitala Marii Britanii cu participarea unor importante fonduri de investiții, analiști financiari și companii investiționale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md