20:44:38 18.04.2019
 
Stiri

OFICIAL de la Ministerul Sănătății: MITA achitată medicilor din R. Moldova este de ordinul MILIOANELOR de lei. Oncologia și maternitatea, cu cele mai mari plăți informale

Social 12.07.2018 10:19 Vizualizări1376 Autor: Ziarul National
OFICIAL de la Ministerul Sănătății: MITA achitată medicilor din R. Moldova este de ordinul MILIOANELOR de lei. Oncologia și maternitatea, cu cele mai mari plăți informale
Poză simbol

O problemă acută a sistemului de sănătate din R. Moldova rămâne a fi plățile informale achitate lucrătorilor din domeniul medical de către pacienți. Volumul mitei plătite în acest domeniu este „de milioane de lei”, iar 42 la sută din pacienți recunosc că au „mulțumit medicilor”.

Datele au fost prezentate de secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gâlcă, în cadrul audierilor de ieri de la Comisia de securitate națională, apărare și ordine publică, la subiectul corupției în domeniul ocrotirii sănătății.

„Cele mai vizate instituții medicale sunt IMSP Institutul Oncologic, IMSP Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Medicină Urgentă, IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Sunt cunoscute plățile achitate neregulamentar pentru naștere, pentru procedurile de anestezie, la eliberarea certificatelor pentru incapacitate temporară de muncă etc.”, a spus oficialul de la minister.

Printre alte acte și fapte de corupere existente, Boris Gâlcă a menționat înțelegerile între medici cu anumite cabinete medicale private, precum și între lucrătorii medicali și producătorii sau furnizorii de medicamente.

Directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo, a informat deputații că, în urma investigațiilor și examinării plângerilor, pe parcursul anului 2017 au fost intentate 44 de cauze penale pe corupere pasivă și încălcări ale procedurii de achiziții publice în domeniul ocrotirii sănătății. Șapte cauze au fost expediate în instanța de judecată. Totodată, 590 de instituții medicale din R. Moldova au admis încălcări ale procedurii de acreditare, iar 61 aveau documentele expirate.

La finalul audierilor, deputații au recomandat examinarea posibilității de instituire a rândului electronic în policlinici și spitale, minimizarea fluxului în numerar pentru achitarea serviciilor contra plată, perfecționarea sistemului de achiziții publice, precum și identificarea unor sancțiuni pentru medicii prinși în flagrant delicti, pentru a combate corupția din sistemul medical al R. Moldova.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dima 12.07.2018 15:29

Toti stiu ca medicii iau mita, pe langa la toate si atarnarea lor fata de pacienti e proasta pana in momentul cand nu-i dai la mana.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md