15:14:48 25.04.2024
Stiri

OBRĂZNICIE // Tiraspolul, care nu plătește nimic pentru gazul consumat de 30 de ani, acuză Chișinăul că ar FURA gazele destinate regiunii, pentru ca ulterior să le exporte în Ucraina

Actualitate 04.11.2022 11:58 Vizualizări3400 Autor: Ziarul National
OBRĂZNICIE // Tiraspolul, care nu plătește nimic pentru gazul consumat de 30 de ani, acuză Chișinăul că ar FURA gazele destinate regiunii, pentru ca ulterior să le exporte în Ucraina


Presa controlată de regimul separatist de la Tiraspol acuză autoritățile constituționale de la Chișinău că ar „fura” gazul destinat Transnistriei, pentru ca mai apoi să-l vândă Ucrainei. Acuzațiile au fost lansate de așa-zisa agenție de stat a Transnistriei, Новости Приднестровья.

Tiraspolul este nemulțumit de faptul că „Moldovagaz” va livra în noiembrie pentru raioanele de est doar 69 de milioane de metri cubi de gaze sau 2,3 milioane de metri cubi pe zi, fără a menționa că, de fapt, „Gazprom” a redus unilateral volumele cu 49%.

„Volum mizer de gaze”

„Acordarea unui asemenea volum mizer este o sfidare din partea R. Moldova. Conform acordului dintre SA „Moldovagaz” și „Gazprom”, dacă furnizorul rus livrează 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi (pentru ambele maluri ale Nistrului), așa cum se întâmplă astăzi, atunci Transnistria trebuie să obțină 3,9 milioane de metri cubi. Totuși, la Chișinău, din anumite motive, au considerat că e posibil de încălcat această prevedere”, spune portavocea regimului de la Tiraspol, care timp de 30 de ani nu a plătit nimic pentru gazele consumate, acumulând astfel datorii de circa nouă miliarde de dolari.

Citește și: Chișinăul pregătește măsuri DURE împotriva Tiraspolului: „Dacă cineva crede că ne poate șantaja energetic fără consecințe, atunci greșește amarnic. Avem mecanisme mai serioase decât să închidem robinetul la gaz”

De asemenea, Tiraspolul cere socoteală Chișinăului pentru faptul că nu și-ar îndeplini obligațiile față de „Gazprom” (că se întârzie cu plata în avans și nu au fost îndeplinite condițiile privind auditul datoriilor), iar din acest motiv au fost reduse livrările.

„Mai mult, viceprim-ministrul Oleg Serebrian a pus următoarele condiții pentru Transnistria, la ultima întrevedere cu reprezentantul Tiraspolului: economisiți cât de mult posibil gazele, opriți complet marile întreprinderi industriale și redirecționați volumele către Centrala de la Cuciurgan (MGRES), pentru a oferi R. Moldova energie electrică ieftină. În aceeași ședință, reprezentanții „Moldovagaz” au recunoscut deschis că reducerea livrărilor de gaze de la „Gazprom” s-a datorat faptului că R. Moldova nu își îndeplinește obligațiile în mod corespunzător. Vorbim de două lucruri - întârzierea plății pentru livrările din septembrie, precum și neîndeplinirea condițiilor auditului datoriei istorice de gaze a R. Moldova. La aceasta se va adăuga acum extragerea neautorizată a gazelor destinate pentru Transnistria”, amenință agenția.

Tiraspolul cere Chișinăului 100 de milioane de metri cubi de gaze

În același context, portavocea lui Vadim Krasnoselski a explicat poziția Tiraspolului.

„Necesitățile interne (pentru cetățeni și funcționarea industriei) ale Transnistriei se cifrează acum la 100 de milioane de metri cubi pe lună. Astfel, în noiembrie trebuia să ne fie livrat un volum de 118 milioane de metri cubi. În cazul acesta, 18 milioane de metri cubi puteau fi îndreptate pentru producerea energiei electrice de export pentru R. Moldova. Asta ar fi acoperit peste 20 la sută din consumul de energie electrică. Dar Chișinăul vrea mai multă energie electrică. Noi nu avem nicio problemă să exportăm mai mult, dar pentru asta „Moldovagaz” trebuie să livreze un volum mai mare. Chișinăul nu vrea să facă acest lucru și cere ca Transnistria să genereze energie electrică din volumele alocate”, se mai arată în materialul respectiv.

În acest sens, Krasnoselski i s-a plâns lui Vladimir Putin pentru tratamentul pe care îl are din partea Chișinăului.

Acuzații de furt, fără a atinge Rusia

Sursa citată menționează că „Moldovagaz” ar fura pe ascuns gazele destinate pentru raioanele de nord din stânga Nistrului.

„Gazul rusesc este furnizat prin două țevi. Aproape un milion de metri cubi vin prin nord. Din acest volum, Râbnița și Camenca ar trebui aprovizionate prin revers. Mai este și un gazoduct alternativ și prin Râbnița, dar „Moldovagaz” nu dorește folosirea acestuia. Este clar și de ce. Ei vor să controleze tot volumul de gaze livrat de Gazprom”.

Tiraspolul, deranjat că autoritățile de la Chișinău fac rezerve de gaze

Cu toate acestea, în ultimele luni a mai apărut un motiv. „Potrivit surselor noastre diplomatice, acest motiv constă în ascunderea gazului rusesc primit, în scopul revânzării lui ulterioare pe alte piețe. Astfel, în septembrie S.A. „Moldovagaz” a anunțat „economii” de aproximativ 30 de milioane de metri cubi. Analiza noastră arată că astfel de „economii” s-ar putea forma în principal datorită faptului că, contrar obligațiilor contractuale, livrările de gaze au fost reduse tocmai în regiunile de nord ale Transnistriei.

În total, potrivit unor surse, „Moldovagaz” ar putea ascunde circa 140 de milioane de metri cubi de gaze. De la 1 noiembrie, din cauza extragerii neautorizate de gaze din Transnistria, aceste volume au doar crescut. O parte din gazul furat este plasată în depozite de pe teritoriul Ucrainei, dar și în rețeaua gazoductul Ungheni-Iași-Chișinău.

Astăzi, avem toate motivele să credem că „Moldovagaz” vinde acest gaz Ucrainei la prețurile pieței, în ciuda faptului că înțelegerea moldo-rusă interzice direct reexportul către țări terțe”, se revoltă regimul separatist.

Soluțiile propuse de regimul de la Tiraspol

La ce ar putea duce situația actuală? „Dacă va dura, atunci pentru Transnistria va însemna o criză în sfera energetică, economică și socială. Da, Transnistria dispune de anumite resurse: s-a creat o rezervă în buget pentru plata salariilor și pensiilor, iar MGRES are rezerve de cărbune pentru două luni, în cazul opririi complete a furnizării de gaze. Există și generare de energie electrică la Hidrocentrala de la Dubăsari.

Totuși, prin acțiunile S.A. „Moldovagaz”, este pusă în pericol supraviețuirea marilor întreprinderi industriale ale Transnistriei. Astfel, în noiembrie-decembrie, bugetul va pierde venituri de circa 16,3 milioane de dolari”.

Vor să oprească tranzitul de energie livrată de România

Pe de altă parte, în condițiile în care nu există un contract energetic între MGRES și Chișinău, mai devreme sau mai târziu se va pune în discuție întrebarea dacă centrala va putea asigura în continuare tranzitul energiei electrice românești către R. Moldova.

„MGRES este, printre altele, un important hub regional de distribuție. Există doar două opțiuni pentru a rezolva toată această încurcătură. În primul rând, reprezentanții „Moldovagaz” și Guvernul R. Moldova trebuie să revină la negocierile cu „Gazprom” privind îndeplinirea obligațiilor contractuale și reluarea volumelor anterioare de aprovizionare cu combustibil albastru.

A doua variantă ar fi ca Transnistria să obțină licența prin care să poată importa direct gaze. Chișinăul blochează acest lucru de mult timp. În acest caz, Transnistria ar putea să negocieze direct cu „Gazprom” și să primească volumele necesare, inclusiv pentru generarea de energie electrică pentru export. În condițiile actuale, reiese că Transnistria rămâne ostatică a incapacității Chișinăului de a negocia cu furnizorul rus”, se mai arată în material.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md