Obligatoriu înaintea iernii. Ce trebuie să faci la centrala termică
Centrala termică de apartament este sursa de încălzire pentru numeroși români care își duc viața la bloc. În multe orașe, oamenii au renunțat la serviciile oferite de sistemele centralizate de termoficare, prea scumpe și total ineficiente.
Apropierea sezonului rece implică verificarea și setarea acestor centrale de apartament. Oamenii vor să se bucure de confort, pe timpul iernii, în propriile apartamente, iar pregătirile trebuie făcute din timp.
Odată cu apropierea sezonului rece, proprietarii își pregătesc echipamentele de încălzire pentru a funcționa cât mai eficient. Oamenii cer, de la centrala termică de apartament, căldură, pentru a-și face viața confortabilă, dar și un consum redus de gaze sau electricitate.
Spre deosebire de ceea ce se petrece pe timpul verii, când toată lumea vrea ca locuința să fie răcoroasă, iarna tendința este de a crește temperatura ambientală. Pentru sănătate, însă, un nivel de căldură mai ridicat poate avea efecte negative.
Multe persoane seteaz temperatura, la centrala termică, la un nivel peste valorile adecvate confortului fizic personal. Acest lucru poate avea consecințe nu doar asupra sănătății, ci și a bunei funcționări a echipamentului. Drept urmare, specialiștii vin cu o serie de recomandări menite să eficientizeze consumul de energie și să ofere confortul de care este nevoie.
Pentru a putea controla mai eficient temperatura la centrala termică, proprietarii trebuie să-și achiziționeze și accesoriile necesare. Facem referire, aici, la termostate, sonde de exterior sau cronotermostate care permit programarea teperaturilor pe anumite intervale orare. De regulă este vorba despre zi și noapte. Astfel de dispozitive asigură o mai bună funcționare și un randament crescut.
O temperatură foarte ridicată, oferită de centrala termică, în locuință, raportat la vremea rece de afară, nu este întotdeauna indicată. Ba chiar am spune că, dimpotrivă, este contraindicat. Specialiștii recomandă ca temperatura ambientală să fie la un nivel potrivit, similară cu cea optimă pe timpul verii. Această recomandare trebuie avută în vedere de posesorii de centrale.
Drept urmare se recomandă ca termostatul să fie reglat la o temperatură de 18-19 grade, pentru perioadele în care lipsiți mai multă vreme de acasă. De exemplu atunci când plecați în vacanțe.
Atunci când vă aflați în locuință centrala termică trebuie să asigure o temperatură de 20 de grade pe timp de noapte și 23 de grade pe timp de zi. Sunt valorile optime pentru un conform sporit, dar și pentru un randament ridicat al echipamentului.
Pe de altă, cosrurile la gaze naturale și energie electrică, îi determină pe mulți proprietari să caute soluții pentru a reduce facturile. O astfel de soluție, la îndemână, este de a regla temperatura, pe timpul iernii, cu un grad mai jos decât cea optimă. Astfel, diferența de căldură nu se va simți în locuință. În schimb, facturile vor fi mai mici cu 5 până la 10% pe an.
Factori în funcție de care se reglează centrala termică
Pentru a obține temperatura optimă, în locuință, proprietarul trebuie să țină cont și de o serie de factori externi. Centrala termică trebuie reglată, în funcție de mai multe aspecte:
- Condițiile meteorologice;
- Calitatea izolației locuinței;
- Tipul și calitatea ferestrelor.
Deținătorul unei centrale de apartament trebuie să mai știe și care este temperatura optimă pentru apa care circulă prin calorifere. Aceasta se reglează în funcție de tipul echipamentului. Dacă centrala termică este convențională, fără sistem de condensare, apa din calorifere trebie să atingă 70 de grade Celsius.
În cazul în care echipamentul are sistem de condensare, temperatura apei din calorifere trebuie să aibă o temperatură mai redusă de 55-60 grade. Astfel, respectând acești parametri, centrala termică va funcționa eficient așa cum a fost proiectată. Consumul de gaze va fi mai mic, iar eficiența va fi maximă.
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE
VIDEO // Opt camioane pline cu peste 100 000 de cărți au trecut Prutul: Guvernul României a cheltuit peste 15,5 milioane de lei pentru a înnoi stocurile de carte din cele 300 de biblioteci ale R. Moldova