Obiceiul zilnic care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Ce au descoperit cercetătorii într-un nou studiu
Exerciţiile fizice realizate timp de cinci minute în fiecare zi ar putea reduce tensiunea arterială, potrivit unui nou studiu, informează Xinhua.
Noua cercetare, publicată joi de experţi din cadrul unei colaborări academice internaţionale conduse de Universitatea din Sydney şi University College din Londra, a sugerat că efectuarea în fiecare zi a cinci minute de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor, poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, transmite Agerpres.
Conform studiului realizat de Consorţiul prospectiv pentru activitate fizică, petrecerea timpului în poziţie aşezată şi somn (ProPASS), înlocuirea comportamentului sedentar cu 20-27 de minute de exerciţii fizice în fiecare zi poate avea ca rezultat o reducere semnificativă din punct de vedere clinic a tensiunii arteriale.
„Hipertensiunea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel global, dar, spre deosebire de unele cauze majore ale mortalităţii cardiovasculare, ar putea exista modalităţi relativ accesibile de abordare a acestei probleme, în plus faţă de medicaţie", a declarat Emmanuel Stamatakis, coautor al studiului şi director al Consorţiului ProPASS din partea Universităţii Sydney.
„Descoperirea că efectuarea a doar cinci minute suplimentare de exerciţii fizice pe zi ar putea fi asociată cu o scădere măsurabilă a tensiunii arteriale subliniază cât de puternice ar putea fi seturile scurte de mişcări de mai mare intensitate pentru gestionarea tensiunii arteriale", a adăugat el.
Autorii studiului au analizat date colectate de la 14.761 de voluntari pentru a vedea în ce măsură înlocuirea unui tip de mişcare cu un altul este asociată cu tensiunea arterială.
Echipa a estimat că înlocuirea comportamentului sedentar cu cel puţin 20 de minute de exerciţii fizice pe zi ar putea reduce incidenţa bolilor cardiovasculare cu 28%.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că 1,28 miliarde de adulţi cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială şi tensiune arterială crescută în mod constant, iar 46% din adulţii cu hipertensiune nu sunt conştienţi că suferă de această afecţiune.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”