16:19:14 04.12.2022
Stiri

O nouă șansă la VIAȚĂ pentru pacienții oncologici. Ministerul Sănătății va procura al doilea aparat modern pentru tratament radiologic: „Acesta ne ajută să dăm o doză de tratament mult mai mare în tumoare și să protejăm organele adiacente sănătoase”

Actualitate 22.11.2022 08:00 Vizualizări1247 Autor: Ziarul National
O nouă șansă la VIAȚĂ pentru pacienții oncologici. Ministerul Sănătății va procura al doilea aparat modern pentru tratament radiologic: „Acesta ne ajută să dăm o doză de tratament mult mai mare în tumoare și să protejăm organele adiacente sănătoase”


Pacienții oncologici beneficiază de tratament mai eficient, cu mai puține efecte secundare pentru organism. Acest lucru a devenit posibil grație unui accelerator liniar performant, utilizat pentru tratamentul radioterapeutic, instalat la Institutul Oncologic în luna februarie curent.

Pentru sporirea accesului pacienților oncologici la proceduri avansate de radioterapie, instituția urmează să fie dotată cu încă un accelerator liniar.

În Departamentul Oncologie Radiologică, unde a fost instalat acceleratorul liniar la începutul acestui an, pentru pacienții cărora le-au fost prescrise ședințe de radioterapie, lucrează o echipă de specialiști – medici, fizicieni medicali, imagiști radiologi.

Pentru fiecare persoană este realizat un plan individual de tratament. Zilnic, beneficiază de ședințe de radioterapie circa 70 de pacienți.

Iradierea tumorii ia 3-5 minute și alte câteva minute durează poziționarea exactă a pacientului pentru ca fasciculul de radiație ionizantă să fie orientat la țesutul bolnav și să nu afecteze organele învecinate.

Procesul este supravegheat la milimetru și la secundă de către specialiștii instituției medicale.

„Avem un plan compus din două câmpuri de imagine și șase câmpuri de radioterapie. Câmpurile de imagine ne permit să facem o poziționare de o exactitate sută la sută. Ulterior, comparăm imaginile realizate la tomografia computerizată cu imaginile reale de la acceleratorul liniar. Mai apoi, poziționăm pacienta perfect și începe procedura”, explică Sergiu Vdovicenco, imagist radiolog, în timp ce manipulează aparatul de la monitor, pentru efectuarea radioterapiei unei femei cu tumoare pe creier.

Radioterapia ghidată de imagini permite poziționarea pacientului cu precizie milimetrică.

„Acest fapt ne ajută să dăm o doză de tratament mult mai mare în tumoare și să protejăm organele adiacente sănătoase. Astfel, putem trata și tumorile foarte mici”, spune Octavian Cordun, fizician medical.

De când a fost pus în funcțiune, cu ajutorul acceleratorului liniar au fost tratate peste 700 de persoane, majoritatea cu tumori pe creier, în zona gâtului, glandelor mamare.Șefa Departamentului Oncologie Radiologică a Institutului Oncologic, Ludmila Eftodiev, spune că pacienții suportă mai ușor tratamentul, iar reacțiile post-radiante sunt minime.

Având în vedere că necesitățile de tratament radiologic sunt mult mai mari decât poate acoperi echipamentul, Ministerul Sănătății va procura încă un accelerator liniar.

„Aparatul existent a fost procurat în 2019, de Guvernul Sandu, iar la începutul anului 2022 l-am instalat. Este însă insuficient deoarece mulți pacienți sunt în așteptarea tratamentului. Noi, într-un timp-record, am identificat suma necesară pentru a procura și a aduce încă un aparat de acest fel. Costul unui accelerator liniar ajunge la circa 4 milioane de euro. Noi am găsit partenerii care au fost dispuși să ne ajute. Pentru noi, la minister, este foarte important să aducem serviciile medicale calitative, cât mai aproape de pacienți”, a spus ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 462 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 465 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md