Numărul refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul R. Moldova a crescut la peste 102 mii: Sediu NOU pentru Direcția azil și apatridie din cadrul IGM, cu servicii de calitate oferite beneficiarilor


Cetățenii străini și apatrizii care au nevoie de protecție temporară sau solicită azil în R. Moldova vor beneficia de servicii la standarde europene create la Chișinău.
Direcția azil și apatridie din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) și Ghișeul de documentare a beneficiarilor de protecție temporară au, începând de vineri, 20 ianuarie, un sediu nou.
Clădirea de pe str. Lev Tolstoi din Chișinău a fost reparată și dotată cu mobilier și echipament tehnic de către Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), care a alocat 1,5 milioane de dolari.
Noua locație va fi destinată deservirii străinilor care solicită acordarea protecției temporare, străinilor care solicită alte forme de protecție pe teritoriul Republicii Moldova - statut de refugiat sau protecție umanitară, precum și străinilor care solicită recunoașterea statutului de apatrid.
Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat astăzi, la inaugurarea sediului, că războiul din Ucraina a generat aflux masiv și spontan de persoane strămutate, care sunt nevoite să caute refugiu și protecție în țările din regiune. Pentru prima dată în istoria R. Moldova, într-un timp restrâns a fost înregistrat un număr-record de cereri de azil.
De la începutul războiului, peste 750 000 persoane din Ucraina au intrat în R. Moldova, dintre care circa 102 000 de persoane rămân în continuare pe teritoriul republicii noastre. Tot în această perioadă, peste 11 000 persoane au solicitat azil.
„Republica Moldova a demonstrat solidaritate remarcabilă cu refugiații din Ucraina. Este imperativ pentru comunitatea globală să fie alături de poporul moldovenesc, în timp ce acesta își asumă responsabilitatea internațională de a salva vieți. Organizația mea, UNHCR, a fost aici de la începutul crizei, ajutând refugiații și comunitățile-gazdă din Republica Moldova și noi vom rămâne prezenți până când refugiații vor putea pleca acasă, în condiții de siguranță și demnitate. Dar este nevoie în mod urgent de mai mult sprijin internațional pentru a asista refugiații și comunitățile gazdă deopotrivă”, a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, la evenimentul de inaugurare a sediului Direcției azil și apatridie.
Serviciile acordate de către Direcția azil și apatridie din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație și Ghișeul de documentare a beneficiarilor de protecție temporară:















































































