Numărul cazurilor de MALARIE, boală provocată de țânțari, a crescut de ȘASE ori în R. Moldova în ultimul an


Malaria, o boală parazitară periculoasă pentru viață, care se transmite prin înțepătura țânțarilor infectați, a fost lichidată în R. Moldova ca maladie indigenă, însă anual înregistrăm cazuri de boală de import, adică la persoane care se întorc acasă din state unde malaria face ravagii.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dacă în 2016 în R. Moldova au fost înregistrate două cazuri de malarie, în 2017 acest număr a crescut de șase ori - 12 bolnavi.
La nivel global, în anul 2016 au fost înregistrate aproximativ 216 milioane de cazuri noi de malarie în 91 de țări ale lumii, constituind o creștere cu aproximativ 5 milioane față de anul 2015, revenind astfel la situația din anul 2012.
În continuare, aproximativ jumătate din populația lumii este supusă pericolului de îmbolnăvire cu malarie. Pe teritorii imense ale Africii şi Americii de Sud, Orientului Mijlociu, a sub-continentului indian, Asiei de Sud și Oceaniei există zone endemice în care malaria provoacă un enorm prejudiciu social şi economic. În anul 2016, volumul investițiilor globale, alocate de către guvernele țărilor endemice și partenerii internaționali pentru controlul și eliminarea malariei, a fost estimat la 2,7 miliarde de dolari.
În stadiile precoce, simptomele malariei se manifestă similar cu ale altor infecții bacteriene sau virale prin febră, frisoane, cefalee, transpirații, astenie, grețuri și vărsături.
Locuitorii din regiunea europeană care călătoresc în țările endemice la malarie necesită administrarea unui tratament profilactic obligatoriu, iar manifestările clinice, caracteristice malariei, pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia.









































































