Vaccinarea cu doza a treia de vaccin împotriva COVID, POSIBILĂ și în R. Moldova; Numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19, în SCĂDERE pentru a patra săptămână consecutiv


R. Moldova înregistrează, pentru a patra săptămână consecutiv, o scădere a numărului de cazuri noi de infecție cu COVID-19.
Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a raportat astăzi, într-o conferință de presă, că pe parcursul săptămânii trecute au fost notate 5 931 de cazuri noi de COVID-19, cu 20% mai puțin decât săptămâna precedentă. Totodată, peste 45% din aceste cazuri au fost înregistrate în regiunea transnistreană.
Astăzi, în R. Moldova nu există nicio regiune sub cod roșu de alertă. Municipiile Chișinău și Bălți au stabilite cod portocaliu de alertă în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, cinci raioane - cod verde, iar restul - cod galben.
Totuși, a adăugat Nicolaescu, pericolul nu a trecut, având în vedere situația pandemică din regiune, de aceea este importantă în continuare vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus.
În aceeași conferință de presă, secretarul de stat a anunțat lansarea în R. Moldova, începând cu data de 29 noiembrie curent, a procesului de vaccinare cu doza „booster”, adică aplicarea celei de-a treia doze de ser anti-COVID pentru categoriile de persoane cu risc de a face forme severe sau letale ale bolii.
Este vorba despre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, persoanele cu vârste de peste 18 ani care au comorbidități, precum și angajații din sistemul medical, cel al educației și social, domenii cu risc sporit de transmitere a bolii.
Această doză va fi administrată peste șase luni de la vaccinarea cu a doua doză sau peste două luni numai în cazul vaccinului Johnson&Johnson.
Și persoanele care s-au vaccinat inițial peste hotare pot primi doza „booster” în R. Moldova, cu condiția că se regăsesc în categoriile enumerate mai sus și și-au înregistrat certificatele de vaccinare în sistemul electronic național.
Potrivit Svetlanei Nicolaescu, organizațiile internaționale din domeniul sănătății nu recomandă vaccinarea cu doza „booster” a persoanelor care nu au comorbidități, întrucât riscul în cazul acestora de a dezvolta forme severe ale bolii este destul de scăzut.









































































