Nu vei regreta nicio clipă vizitând MARAMUREȘUL


Individualitatea pregnantă a văilor din munții aflați în nord-vestul Transilvaniei este legendară. Locuitorii acestor văi se trag din Daci. Independența statului acestora a avut o perioadă de maximă înflorire în timpul domniei lui Decebal în primul secol d. Hr., înainte de cucerirea romană. Au urmat apoi valuri succesive de migrații.
Un stil de viață unic
În ciuda vitregiilor, potrivit turism.ro, locuitorii acestor sate și-au păstrat vii tradițiile și folclorul. Astazi puteți vizita aceste locuri și puteți admira stilul unic de viață al oamenilor de aici. În puține alte regiuni ale Europei s-a dezvoltat o cultură rurală atât de puternică.
O moștenire folclorică
Agricultura a constituit întotdeauna elementul de bază care a asigurat existența locuitorilor de la munte. Acest lucru se reflectă în tradițiile locale, de exemplu în festivalurile care se desfășoară în lunile aprilie, mai, august și decembrie.
Sighetu Marmației
Sighetu Marmației este un oraș tipic Maramureșului, faimos datorită târgurilor sale, datorită costumelor populare și atmosferei pline de viață.
Printre exponatele Muzeului Maramureșului există numeroase măști de carnaval. De aici se poate ajunge ușor cu mașina la stațiunea montană Borsa și în sate cum ar fi Bogdan-Vodă și Rozavlea, vestite datorită arhitecturii în lemn.
Meșteșugăritul
Măiestria cu care este cioplit lemnul este trăsătură caracteristică a meșteșugarilor din Maramureș. Cea mai reprezentativă caracteristică a satelor din Maramureș sunt bisericile cu clopotnița înaltă și cu acoperiș de șindrilă. Unele dintre acestea datează din secolul al XIV-lea.
Foarte dezvoltat este și meșteșugul brodatului costumelor tradiționale. În după-amiezile de duminică, atât bărbații cât și femeile își etalează costumele și dansează, asa cum se face de veacuri.
Femeile poartă basmale colorate, fuste înflorate și cojoace negre de oaie. Bărbații poartă pantaloni negri și cojoace albe. De la un sat la altul exista diferențe în ceea ce privește costumele. Cea mai bună ocazie pentru a le admira sunt festivalurile care au loc de Pasti.
Excursii pe văi
Orașul Baia Mare se află chiar în inima acestei regiuni. Datorită numeroaselor sale hoteluri, acest oraș este punctul de plecare al multor excursii. Una dintre cele mai apreciate este cea de la Surdești, unde se află cea mai înaltă biserică de lemn din regiune.
O altă asemenea excursie se poate face la Sapanta, localitate faimoasă datorită „cimitirului vesel”, ale cărui monumente funerare cioplite, alături de epitafurile umoristice, constituie o celebrare a morților.













































































