Noul penitenciar, care ar urma să fie construit de la zero lângă Chișinău, cu circa 500 de locuri mai puține decât a fost anunțat inițial: Bugetul construcției, majorat până la aproape 76 de milioane de euro
Noul penitenciar, care ar urma să fie construit de la zero în suburbia Bubuieci a Chișinăului pentru a înlocui Penitenciarul nr.13 din capitală, va costa mai mult decât a fost anunțat inițial.
În baza documentației de proiect actualizate în septembrie 2023, bugetul total al proiectului a fost estimat la 75,9 milioane de euro, dintre care 64,7 milioane reprezintă costul construcției, 3,3 milioane construcția parcului fotovoltaic și a sistemelor de eficiență energetică, iar 3,48 de milioane de euro - costurile operaționale de supraveghere tehnică a construcției etc.
Menționăm că, în 2013, costul total al proiectului de construcție a penitenciarului din municipiul Chișinău era estimat la 44,5 milioane de euro, dintre care 39 de milioane urmau să fie împrumutate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar în 2019 acesta a fost majorat până la 56,8 milioane de euro din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție.
Pentru a revizui bugetul aprobat anterior și a extinde data realizării proiectului până la 31 decembrie 2028, Guvernul a aprobat astăzi o decizie cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr.2 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău.
De asemenea, documentația de proiect revizuită prevede reducerea capacității noului penitenciar de la 1 536 la 1 050 de locuri de detenție.
Menționăm că aceasta este a treia încercare a autoritățile de a demara construcția noului penitenciar.
Anterior, autoritățile au anunțat că acest penitenciar nou va fi construit în suburbia Bubuieci, pe un teren de 36 de hectare și au prezentat schița obiectivului.
Potrivit schiței de proiect, acesta ar urma să fie format din cinci compartimente funcționale separate. Instituția va avea un bloc rezidențial, unul pentru transfer, unul pentru asigurarea serviciilor medicale secundare, precum și zona de intrare și cea administrativă. De asemenea, vor fi construite două parcări, una pentru angajații instituției și alta pentru vizitatori.
Dumitru Alaiba, despre contrastul dintre UE și Rusia în relația cu R. Moldova: În 2023, exporturile noastre către Rusia abia au însumat 144 de milioane de dolari, în timp ce exporturile către UE au atins un nivel impresionant de 2,6 miliarde dolari
Douăzeci și șase de mii de buletine de vot care urmau să ajungă la trei secții de votare din Rusia au fost distruse. CEC: „S-a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot”
Război în Ucraina. Putin și-a demolat „cuibușorul de nebunii” de la Marea Neagră de frica dronelor