23:01:42 01.03.2024
Stiri

NOU // Numele pasagerilor care vor pleca sau veni cu avionul la Chișinău vor putea fi transmise autorităților naționale, dar și la Europol

Actualitate 08.12.2023 10:14 Vizualizări4000 Autor: Ziarul National
NOU // Numele pasagerilor care vor pleca sau veni cu avionul la Chișinău vor putea fi transmise autorităților naționale, dar și la Europol
Poză simbol


Datele din registrul cu numele pasagerilor în domeniul transportului aerian vor putea fi transmise autorităților competente din R. Moldova și din alte state, dar și la Europol.

Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat joi, în a doua lectură, de către Parlament.

Potrivit autorilor inițiative legislative, acest lucru va contribui la sporirea măsurilor de securitate, deoarece colectarea și utilizarea datelor din registrul pasagerilor va permite identificarea persoanelor afiliate grupărilor și formațiunilor teroriste, celor suspectate de comiterea unor acțiuni teroriste sau a călătorilor care prezintă riscuri la adresa securității naționale înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei de stat, iar autoritățile competente vor putea lua o decizie despre măsurile suplimentare care trebuie aplicate înainte de sosirea acestora.

Potrivit procedurii propuse, datele despre călători vor fi transmise de la transportatorii aerieni către Unitatea de informații privind pasagerii prin intermediul unui ghișeu unic, iar Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va putea colecta aceste date. Totodată, datele vor putea fi transmise către alte state și organizații internaționale, inclusiv Europol, conform prevederilor legale și în temeiul tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Unitatea de informații privind pasagerii va fi instituită în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, iar costurile pentru operaționalizarea acesteia vor fi acoperite de către Organizația Internațională pentru Migrație.

Autoritățile dau asigurări că procedura de colectare și analizare a datelor se va efectua în baza principiului respectării drepturilor fundamentale ale omului și asigurării protecției datelor cu caracter personal. Datele din registrul cu numele pasagerilor vor fi păstrate pe o perioadă de cinci ani, iar depersonalizarea se va efectua după șase luni de la transmiterea datelor, prin mascarea acestora astfel încât să nu fie posibilă identificarea directă a persoanei.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, în vederea transpunerii în legislația națională a directivelor UE. Acesta va intra în vigoare după 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md