05:16:23 16.04.2024
Stiri

NOU // Două extrase din Registrul de Stat al Vehiculelor, disponibile în format electronic

Actualitate 06.02.2024 09:40 Vizualizări1737 Autor: Ziarul National
NOU // Două extrase din Registrul de Stat al Vehiculelor, disponibile în format electronic
Poză simbol


Proprietarii de mașini care dețin semnătură electronică pot solicita online și primi în timp real, în cabinetul personal (MCabinet), încă două documente electronice - extrasul care confirmă înmatricularea vehiculelor în Registrul de Stat al vehiculelor (RSV) și extrasul care confirmă dreptul de proprietate asupra vehiculului.

Aceste extrase sunt solicitate pentru a fi prezentate, la cerere, în instanțele de judecată, la bănci, fisc, companiile de microfinanțare, la lichidarea unui SRL etc.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), extrasele corespund cerințelor față de documentele electronice, conțin denumirea câmpurilor în limbile română și engleză și costă mai puțin cu 20% decât documentele eliberate pe suport de hârtie.

Noile servicii pot fi accesate online atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare, urmând doar câțiva pași: cererea de solicitare online a serviciului se depune prin intermediul platformei servicii.gov.md, achitarea serviciilor respective se face prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice (Mpay).

„La necesitate, sistemul oferă posibilitatea de a solicita apostilarea documentelor comandate online și livrate instantaneu în cabinetul personal. Serviciul de apostilare se oferă contra cost, în funcție de mai mulți parametri (țara pentru care se solicită, termenul de perfectare etc.). După generarea extrasului, sistemul îl va remite în mod automat către Ministerul Justiției pentru validare. Astfel, în MCabinet va parveni separat, în termenul selectat de solicitant, apostila emisă de către Ministerul Justiției, sub formă de document electronic, de tip PDF, cu cod QR. La vizualizarea documentului electronic, prima pagină va conține apostila emisă de către Ministerul Justiției, următoarea pagină – extrasul emis de Agenția Servicii Publice”, notează MDED.

Aceeași sursă anunță că opțiunea de a comanda serviciile online este disponibilă și pentru beneficiarii de înlesniri. Este necesar doar selectarea prin bifare a categoriei de beneficiar de înlesniri. În cazul confirmării apartenenței solicitantului la una dintre categoriile de beneficiari de înlesniri, serviciul va fi prestat gratuit.

Acest serviciu va fi disponibil și pentru persoanele împuternicite prin MPower, serviciul guvernamental cu ajutorul căruia o persoană, care deține semnătura electronică, poate împuternici o altă persoană să acționeze în numele și pe seama sa în raport cu terții fără necesitatea de a prezenta procura notarială. În cazul dat, urmează a fi indicat doar numărul împuterniciri de reprezentare MPower și platforma de dezvoltare a serviciilor electronice va verifica automat existența împuternicirii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md