Noi dovezi zdrobitoare împotriva suspecților în cazul furtului artefactelor românești de la Muzeul Drents din Olanda!


Potrivit Ministerului Public (OM), s-au acumulat numeroase dovezi împotriva suspecților reținuți în cazul furtului artefactelor românești de la Muzeul Drents din Assen. Această concluzie a fost trasă în timpul primei audieri preliminare a lui Chesley W. (36 de ani) și Bernhard Z. (35 de ani) din Heerhugowaard, a relatat RTV Drenthe.
Judecătorul a decis că există motive suficiente pentru a-i reține pe cei doi bărbați momentan. Până acum, Parchetul a explorat toate posibilitățile de anchetă, a menționat procurorul. Au fost folosite interceptări, supravegheri și chiar agenți sub acoperire, ceea ce a dus la arestarea a șase bărbați și o femeie, toți provenind din Olanda de Nord. În prezent, trei dintre aceștia rămân în arest.
Înainte de furtul de la Muzeul Drents, s-a produs o explozie puternică, pentru care s-ar fi utilizat o bombă artizanală extrem de grea. Parchetul crede că cei trei bărbați încă în arest sunt responsabili pentru detonarea acestei bombe. Jan B. (20 de ani) din Heerhugowaard a fost arestat pe 23 aprilie pentru implicarea sa.
După explozie, o locuitoare din Pelikaanstraat din Assen a declarat că a auzit un container de haine căzând noaptea. La scurt timp, a auzit o mașină plecând rapid. Poliția a descoperit apoi o geantă sport cu haine în container, pe care au fost identificate amprente ale suspecților, ce se potriveau cu datele ADN din baza olandeză. Punga conținea și cioburi de sticlă aproape sigur provenite de la vitrinele sparte din muzeu, unde se aflau Coiful de aur și trei brățări de aur românești. Geanta a fost achiziționată de suspectul de 35 de ani.
Urmele anchetei au condus la o casă de vacanță din parcul Lunsbergen din Borger, unde suspectul de 20 de ani era chiriaș. În locuință, au fost găsite cioburi de sticlă legate de Muzeul Drents. La scurt timp după explozie, încuietoarea ușii a fost deschisă din exterior, conform sistemului parcului. Într-un canal apropiat muzeului, polițiștii au descoperit un baros și un ciocan, cumpărate de la o feronerie din Assen. Suspectul de 20 de ani a fost văzut pe camerele de supraveghere cumpărând aceste obiecte.
Suspecții foloseau telefoane de unică folosință procurate prin Marktplaats. Pe telefonul lui Chesley W., poliția a descoperit o înregistrare video a străzii de unde a fost furată mașina folosită la fugă, care ulterior a fost găsită arsă lângă Rolde. Cel mai tânăr suspect a declarat agenților sub acoperire că ar fi furat artefactele împreună cu W. și Z., iar W. și-a asumat rolul de creier al jafului, transportând comorile în duba sa după care le-a depozitat. Parchetul crede că intenția bărbaților a fost să facă bani repede. Ei nu suspectează că artefactele de artă au fost topite.
Procuratura este determinată să recupereze comorile de artă. „Tezaurele de artă dacică furate reprezintă patrimoniu cultural românesc de o valoare inestimabilă. Coiful are 2.500 de ani şi este o parte a istoriei României,” a spus procurorul.
Până în prezent, suspecții au refuzat să vorbească, lucru considerat agravant de către Parchet. „Valoarea de asigurare a comorilor dispărute, de 5,7 milioane de euro, va fi recuperată de la ei. Vor plăti pentru asta toată viața,” a declarat procurorul. Judecătorul a avertizat suspecții: „Sunt multe indicii împotriva voastră. Nu le respingeți şi nu veniți cu apărări care nu pot fi dovedite. Trebuie să ne mulțumim cu informațiile din dosar.”
Suspecții au exprimat nemulțumire față de publicarea fotografiilor lor fără a le fi acoperite fețele. „Familia noastră suferă din acest motiv, avem multe probleme,” au spus ei. Poliția a folosit această strategie pentru a-i pune sub presiune. „Poate că ancheta merge în direcția greșită,” a spus avocatul lui W., Dennis Vlielander. El a cerut OM să oprească metodele inumane de anchetă, cum ar fi interogatoriile la 3 dimineața.
Următoarea audiere publică va avea loc pe 30 iulie, iar atunci va fi discutată și arestarea preventivă a lui Jan B. Parchetul se pregătește pentru o audiere pe fond în al doilea trimestru din 2026.
Muzeul Drents a reacționat, menționând că speră în continuare ca piesele de patrimoniu românesc vor fi găsite. Coiful de la Coțofenești și brățările sunt considerate patrimoniu cultural european, făcut pentru a fi apreciat de toate generațiile. Muzeul vede în coif un mesaj simbolic: "Pe coiful de aur se pot vedea doi ochi, probabil meniți să țină departe Ochiul Răului și să protejeze purtătorul. Ei şi-au dublu îndeplinit cu succes această funcție de secole, iar speranța este că o vor continua."













































































