Noi DETALII de la „ședința nocturnă” de la Președinție, în care Maia Sandu ar fi insistat pe numirea lui Recean în funcția de PREMIER: „Cu trei zile înainte de acea ședință, mi s-a spus că pe 14 noiembrie va fi un nou GUVERN”


Președinta Maia Sandu ar fi insistat, la începutul lunii noiembrie 2022, pentru învestirea unui nou guvern al R. Moldova, iar pe 14 noiembrie noul executiv în frunte cu Dorin Recean urma să fie prezentat public. Acest plan ar fi fost valabil între 10 și 12 noiembrie, însă totul a căzut cu o zi înainte de așa-zisa ședință nocturnă de la Președinție de duminică, 13 noiembrie 2022, a declarat fostul deputat Veaceslav Ioniță.
„Cu trei zile înainte de acea ședință (10 noiembrie n.r.), mie s-a spus că luni (14 noiembrie n.r.) va fi guvern nou. Dar sâmbătă-seară (12 noiembrie n.r.) m-au sunat și mi-au zis să stau liniștit că nu va mai fi nimic. Asta provoacă multe întrebări, încerc să înțeleg ce a fost. Nu sunt gata să spun public ce a fost. Totuși, cred că susținerea aceasta puternică de care se bucură R. Moldova nu trebuie să ne creeze iluzii că partenerii noștri, în mod diplomatic, în mod foarte finuț, ne transmit semnale sub formă de clinchet de clopoțel… Dar mă tem că vor începe să bată tare clopotele. Asta e ceea ce pot spune din ceea ce știu. Se transmit semnale privind implementarea reformelor… Partenerii noștri simt o problemă și noi nu trebuie să profităm… Este războiul din Ucraina, R. Moldova trebuie susținută, iar partenerii vor și ne susțin. Dar ei înțeleg că cei din R. Moldova cred că pot face șmecherii”, a declarat aseară Ioniță, în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv.
Potrivit lui, cele mai mari întrebări sunt în privința sectorului energetic, care e gestionat de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
„Sunt multe întrebări pe dimensiunea energetică. Noi vom avea multe discuții în viitor. Și nu doar noi, dar și alții vor discuta. Când Marcel Spatari și-a anunțat demisia, au fost două știri rele. Un ministru s-a dus, iar altul nu s-a dus. Lumea așteaptă una, dar se întâmplă altceva. Doamna președintă Maia Sandu știe foarte bine despre ce e vorba. Toată această situație cu negocierea prețului la gaz, a energiei electrice… Până acum nu e clar cum a apărut volumele de 5,7 milioane de metri cubi de gaz zilnic, de ce trebuie să plătim suplimentar pentru tranzitul de gaz. Acea datorie de 700 de milioane de dolari față de Federația Rusă nu am negociat-o, nu s-a făcut audit… Am impresia că cineva lucrează pentru ruși. Noi nu am negociat datoria, dar noi lunar plătim pentru gaz cu 100 de milioane de dolari în plus. Cu banii aceștia, tu puteai întoarce datoria… Cred că vor trece vreo doi ani și vom vedea cum a fost gestionat subiectul cu datoria, cum s-a gestionat subiectul prețului, cum s-au făcut achizițiile. De ce nu vin vreo 20 de companii cu licență? „Energocom”, care e plin de dosare penale… De ce nu s-au făcut achizițiile în baza celui mai bun preț? De ce nu s-a tranzacționat pe bursă? În R. Moldova este bursă… De ce nu li s-a permis companiilor să participe la licitație? Avem vreo 20 de companii, dintre care trei-patru puteau participa la licitație. Noi vom afla multe lucruri interesante. Dacă cineva a lucrat cu rea intenție și a profitat de necazul cetățenilor R. Moldova…
Ar trebui să plece sau nu Andrei Spînu? Problema noastră e că, dacă pleacă Spînu, lucrurile pot să rămână la fel. Aici e problema. Îl dai pe Spînu jos, creezi niște așteptări în societate și nu se întâmplă nimic. Măcar îl ții pe Spînu și spui că el e vinovat și gata. Ei sunt într-o dilemă mare. Dacă îl lasă e rău, iar dacă pleacă nu e bine”, a menționat Ioniță.
Analistul politic Ion Tăbârță consideră că vicepremierul Spînu este cel mai controversat membru al Guvernului Gavrilița. „Dacă în cazul altor miniștri ar fi mai degrabă vorba de lipsă de competență, atunci în cazul lui Spînu sunt dubii privind integritatea sa. Dacă vorbim de ședința din 13 noiembrie 2022, atunci nu exclud că s-a pus în discuție schimbarea guvernului. Din câte știm, a fost un afront din partea unor deputați și miniștri de a schimba acest guvern. Se vede că în spatele unor persoane din PAS stau anumite grupuri de interese. PAS trebuie să înceapă a guverna…”, a punctat Tăbârță.
Sursa citată a mai adăugat că, după acea ședință nocturnă, se observă lipsa de cordialitate între Maia Sandu și Natalia Gavrilița: „La ceremonia de învestire a noului ministru al Muncii, s-a văzut că nu există prea multă cordialitate între premier și președinte. Comunicarea a fost destul de protocolară, iar acest lucru se vede foarte clar”.
Legat de acest subiect, Veaceslav Ioniță crede că Maia Sandu trebuie să intervină și să pună punct divizărilor din PAS.
„Noi avem un dar să ne înecăm la mal. Eu cred că Maia Sandu are pârghii să intervină decisiv. Ea are o putere mult mai mare decât ne putem imagina noi. Aud că unii pot face schimbări în majoritatea parlamentară, să plece deputați… E o copilărie. Dacă președintele vrea, atunci totul se termină în zece minute. Lucrurile acum sunt gestionabile. Iei decizia, îți asumi și tu știi clar că R. Moldova merge mai departe spre integrarea europeană. Cei de la PAS nu-s omogeni, dar dacă Maia Sandu va vocifera anumite lucruri, credeți-mă că au nevoie de cinci minute ca să fie omogeni”, a conchis expertul.









































































