08:52:02 26.05.2020
 
Stiri

Nicolae Negru și zece CONCLUZII ale zilei de luni: „Înghesuiala” partidelor la ușa lui Kozak arată deplina măsură a „demnității” și „europenității”, a „statalității” pe care și le atribuie. Să sperăm că ne vom alege măcar cu „adevărul”

Politică 04.06.2019 10:19 Vizualizări3291 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru și zece CONCLUZII ale zilei de luni: „Înghesuiala” partidelor la ușa lui Kozak arată deplina măsură a „demnității” și „europenității”, a „statalității” pe care și le atribuie. Să sperăm că ne vom alege măcar cu „adevărul”


Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, trage concluziile zilei de ieri, după ce liderii partidelor parlamentare, cu excepția Partidului „ȘOR”, au avut întrevederi cu comisarul Uniunii Europene pentru Politica Vecinătății și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, directorul Oficiului pentru Afaceri în Europa de Est al Departamentului de Stat SUA, Brad Freden, dar și cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak.

Evenimentele de ieri de la Chișinău au lăsat impresia că întrevederea cu Kozak a fost „cea mai importantă” pentru toți actorii politici de la Chișinău, consideră Nicolae Negru.

1. „Înghesuiala” partidelor noastre la ușa lui Kozak arată deplina măsură a „demnității” și „europenității”, a „statalității” pe care și le atribuie. Să sperăm că ne vom alege măcar cu „adevărul”.

2. Paradoxal, cei mai transparenți au fost socialiștii, doar din comunicatul lor se poate deduce câte ceva privitor la poziția PSRM de mai departe. Comunicatele PD și „ACUM” nu spun mai nimic, nu conțin detalii, ci doar generalități.

3. „ACUM” pare să acționeze în disperare de cauză, ca și cum Kozak este „ultimul pai” de care se pot agăță liderii PAS și PPDA. Deși s-a spus că nu vor merge la întâlnire cu omul lui Putin, care figurează pe lista de sancțiuni a UE, că vor trimite câte un reprezentant, Maia Sandu și Andrei Năstase nu au rezistat „ispitei”. Ei nu numai că s-au dus la întâlnire, ci au și așteptat mai mult de o oră până reprezentantul Moscovei și-a încheiat discuția cu Plahotniuc.

4. Însă rezultatul discuției cu Kozak pentru PAS și PPDA nu e cel scontat, ele vor trebui să intre într-un mariaj formal cu PSRM. Zinaida Greceanîi va fi președintă a Parlamentului sau vom avea alegeri anticipate. Dacă nu o va vota „ACUM”, o va vota PD.

5. Scopurile lui Hahn și Kozak sunt diametral opuse. Primul a venit cu îndemnul pentru toate fracțiunile parlamentare (cu excepția Partidului „Șor”) să se așeze la masa negocierilor, pentru a nu admite alegeri anticipate, care conțin riscul suspendării finanțării din partea FMI și UE. Trimisul Moscovei urmărește scopul declanșării alegerilor anticipate, în condițiile revenirii la sistemul electoral proporțional, doleanțele sale rezonând cu doleanțele Blocului „ACUM”. Să fie vicepremierul rus atât de versat în politica de pe Bâc? Sau a existat o comunicare prealabilă între Kozak și acumiști? S-ar putea însă ca, după întâlnirea cu Plahotniuc, el să-și fi schimbat punctul de vedere. Altfel, declarația PSRM nu ar fi fost atât de fermă.

6. Surpriza zilei de ieri e întâlnirea lui Kozak cu Plahotniuc, urmărit penal în Rusia. Pentru unii părea o întâlnire imposibilă.O fi Kozak atașat principiului universal al prezumției nevinovăției sau venirea lui a fost condiționată de același Plahotniuc?

7. Dacă PD și PSRM s-au ales cu ceva câștig de imagine, „ACUM” a ieșit în pierdere, comportamentul lor a părut inconsecvent, improvizat, incert, lipsit de demnitate. Acumiștii s-au bâlbâit în mod jenant. Să sperăm că măcar sunt în câștig la „adevăr”.

8. Dodon a fost prins cu minciuna, spunând că Dmitri Kozak nu vine să discute criza politică, ci chestiunea relațiilor economice moldo-ruse. La conferința de presă, Kozak era dispus să vorbească mai mult cu jurnaliștii, dar Dodon l-a grăbit să pună punct și l-a scos din sala de conferințe.

9. Oricum, Rusia e în câștig. PSRM fiind curtat de „ACUM” și PD, Rusia va avea partidul ei la putere în R. Moldova. Pentru aceasta va trebui să le „mulțumim” acumiștilor în primul rând, dar și PD „contribuie” nu mai puțin.

10. A existat o coordonare între Moscova, Bruxelles și Washington? Washingtonul a negat. Nu cunoaștem conținutul discuției lui Hahn cu „ACUM”. Moscova a părut mai importantă pentru acumiști. Întrebarea rămâne deschisă...

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

ion 04.06.2019 10:32

Din cei 3 reprezentanti ai marilor puteri sosite ieri la Chisinau doar Kozak a fost "eroul" zilei.Numai el a declarat indirect ca Moldova trebuie eliberata din captivitatea lui Plahatniuc si apoi de facut alegeri anticipate.SUA si UE au dat de înteles ca lor le este în cot ce se întîmpla in Moldova si îl sustin pe uzurpator.

Marcel 04.06.2019 10:50

Ioane, Ioane, ori ești prost, ori nu știi deloc realitățile, nici din Rusia, nici din lumea occidentală. Cum, bre, deșteptule, europenii și americanii zis că avem nevoie de stabilitate și să evităm anticipatele, care vor duce la o criză de pe urma căreia vor suferi cetățenii, iar Rusia, prin gura lui Kozak, care a vrut să ne federalizeze/transnistrizeze în 2003, vrea coaliție cu ACUM pentru, atenție, alegeri libere și corecte. Unii văd că sunt cu totul tumăniți la cap și nici nu vor să-și miște cei câțiva neuroni din tărtăcuța lor. Am ajuns ca Rusia să ne dezoligarhizeze (asta sună a glumă de la Commedy Club) și să ne ajute să facem alegeri libere și corecte. Mai spuneți că Rusia e exemplu de democrație, iar Putin e cel mai democrat președinte de pe Mapamond :) Lume, lume...

Analist-Grup. 04.06.2019 10:51

Deja este amuzantă absurditatea postărilor lui N.Negru. Ce n-ar face Blcoul ACUM, ei sunt răi. Iar proxenetul Plahotniuc - ca să vezi, și de acestă dată e MALDAEȚ. Tov. Negru, D. Kozak a ieșit la brifing îninte ca să se întâlnească cu lidrii Blocului ACUM, și indeferent cine este el, a spus lucruri adevărate anti-Plahotniuc și anti-Dodon, dar pro-ACUM. După acest brifing, spre seară - liderii ACUM s-au dus la întrevereri cu el. Iar dacă e să citim printre rânduri și declarațiile lui I. Hahn, și ele sunt pro-ACUM și anti-Plahotniuc, pentru că el a pus accentul pe problemenle demorației, a justiției,a corupției,a furtului milardului, ș.a., care pot fi imputate doar proxenetului. Apropo, comisarul european s-a expus cert despre I.Șor, care evident este scula lui Plahotnoiuc. În finalul acesteui comentariu, afirmăm că nimic și nimeni nu-i ridică ratingul blocului ACUM atât de sus, ca ”intelectualii” deteapa lui Negru, Bogatu, Țăranu ș. a., pentru că oameni cu gîndire logică detestă curvele de genul acestora.

analist destept (fara gandire de gloată/grup) 04.06.2019 11:13

celui care e analist în grup, tu înțelegi ce vorbești? Adică, a venit Kozak să facă dreptate proeuropenilor și unioniștilor din Moldova? Hmm.... ne merităm soarta! cu așa gândire rudimentară și întunecată, nu ajungem deloc departe. Nu-mi mai dau votul în vecii vecilor pentru cei care au trădat deja în repetate rânduri. Aștept o forță clar pro-europeană și națională. Pa, acum!

Diana 04.06.2019 12:08

Blocul ACUM da dovada de tot mai multa lipsa de verticalitate, transparenta si ratiune.

Oleg Darie 04.06.2019 17:07

Pentru ortacii (”comentatorii” obiectivi) anti-ACUM; domilor-tovarăși, nu vă pare că ”grija” pentru verticalitatea acumiștilor vă este prea mare și dubioasă, în condiția când cancerul Rpublici Moldova e criminalul Palhotniuc?

Pro-realitatea. 04.06.2019 20:27

Pericolul rusesc a fost, este și va fi. Dar, cum spunea într-o postare acelaș Negru, axânde-se pe pericolul pe care îl prezintă Plahotniuc, cineva după copaci nu vedce pădurea. Dar, ”analiștii” apărători a lui Plahotniuc trișează, ori din prostie, ori din alte motive legate de un os aruncat. Ce ar spune același Negru dacă un frate de al său ar fi ”ГРУЗИТ” de țuții lui Plahotniuc să plătească sute de mii de euro în calitate de bururi, ori să cedeze afacerea.Ori cum ar cânta Negru dacă fiica sa ar cădea sub moara susținătorilor ”pro-europeanului” Plahotniuc și ar fi numită curvă, prostituată, etc., așa cum a pățit Inga Grigoriu, iar poliția ar sta deoparte și s-ar hlizi.Cazuri de așa gen sunt sute. De dezmățul batjocoritor a hoțului de miliarde cu mandat de deputat - I.Șor, e și grețos și stresant de amintit. Deci, cine nu vede părurea după copaci?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md