23:54:24 01.03.2024
Stiri

NANOPURIMON // Apele uzate pot fi epurate cu ajutorul unor NANOTEHNOLOGII avansate, elaborate în cadrul unui proiect transfrontalier Republica Moldova - România

Actualitate 29.11.2023 12:23 Vizualizări787 Autor: Ziarul National
NANOPURIMON // Apele uzate pot fi epurate cu ajutorul unor NANOTEHNOLOGII avansate, elaborate în cadrul unui proiect transfrontalier Republica Moldova - România Foto: Centrul Național de Mediu


Cercetătorii din R. Moldova și România au realizat mai multe hărți de poluare a apelor din regiunea Dunării de Jos și au elaborat nanotehnologii avansate menite să epureze apele uzate, în cadrul unui proiect transfrontalier Republica Moldova - România.

„Invenția noastră se referă la domeniul energiei solare alternative regenerabile, purificarea fotocatalitică a apei și aerului de poluanții organici și anorganici, folosind un fotocatalizator pe bază de dioxid de titan nanodimensionat grefat pe suprafața unui purtător poros și poate fi utilizat pentru purificarea mediilor apoase de poluanți organici și substanțe anorganice toxice degradabile, în dispozitive care convertesc energia radiantă, inclusiv energia solară, pentru a produce hidrogen din apă în celule electrochimice sau conversia fotocatalitică heterogenă a dioxidului de carbon pentru a produce noi compuși”, a explicat Dmitri Dvornikov de la Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu” din Chișinău, în cadrul unei întruniri a peste 30 de cercetători din România și Republica Moldova, desfășurată la Galați în perioada 23 - 25 noiembrie curent.

Oamenii de știință au pus în discuție rezultatele proiectului NANOPURIMON „Abordări avansate bazate pe nanotehnologie pentru purificarea apelor uzate de poluanții organici și monitorizarea acestora în corpurile de apă”.
„Prezența fenolilor în apele de suprafață este foarte periculoasă, tratarea apelor uzate fiind absolut necesară. Prin intermediul nanotehnologiilor aplicate în cadrul proiectului, am ajuns la metode de eliminare a fenolilor mai puțin costisitoare și mai eficiente din punct de vedere al rezultatului final”, a relatat la eveniment Veaceslav Zelențov de la Institutul de Fizică Aplicată al Universității de Stat din Moldova.

Potrivit Centrului Național de Mediu, unul din obiectivele principale ale proiectului a reprezentat consolidarea monitorizării calității apelor de suprafață prin cercetarea zonelor poluate care nu au fost încă monitorizate în regiunea Dunării de Jos. Monitorizarea și prelevarea probelor de apă s-a realizat prin diferite tehnici specifice fiecărui segment de râu, iar în urma determinărilor, datele obţinute au fost prelucrate pentru calcularea unui indice de poluare pentru stabilirea stării calităţii apei pe segmentele studiate.

Pentru o mai bună înțelegere și vizualizare a datelor experimentale obținute la etapa de prelucrare au fost realizate mai multe hărți de poluare, proiectate cu ajutorul unui software GIS specializat, precum ArcGIS dezvoltat de ESRI. Astfel, utilizarea unui program GIS a permis crearea unei hărți a punctelor de prelevare și a unei hărți a surselor de poluare antropică.

„Deși în timpul derulării proiectului ne-am confruntat cu mai multe provocări, în speță pandemia, transformările în sistemul educațional din R. Moldova, am atins toți indicatorii setați în proiect. Astăzi dispunem de hărți de poluare și metode de monitorizare a calității apei Dunării de Jos, care nu au mai existat până acum”, a declarat Cătălina Țopa de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.La conferință de asemenea au fost prezentate rapoarte privind rezultatele analizelor fizico-chimice pentru Dunărea de Jos și râurile adiacente Siret și Prut, pentru stabilirea gradului de poluare conform Directivei Cadru Apa; influența calității apelor de suprafață din Dunăre, Siret și Prut asupra capacității de transfer și acumulare a unor contaminanți din LISTA IARC, cu risc oncogen pentru populația umană; acumularea metalelor grele in unele specii de pești din Delta Dunării - accent pe tipuri de hrănire si variabilitate intraspecifica; metodele și instrumentele fizico-chimice de evaluare a calității apei Dunării si a ecosistemelor acvatice din Delta Dunării; metodele și instrumentele biologice de evaluare a calității ecosistemelor acvatice pe râurile tributare Dunării.Proiectul NANOPURIMON „Abordări avansate bazate pe nanotehnologie pentru purificarea apelor uzate de poluanții organici și monitorizarea acestora în corpurile de apă” a fost implementat de Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu” din Chișinău, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Centrul Național de Mediu din Chisinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md