22:22:11 26.02.2020
 
Stiri

Dosar NOU: Ilan Șor rămâne FĂRĂ imunitate parlamentară. Paramentul a dat curs cererii procurorului general interimar

Politică 15.08.2019 19:01 Vizualizări2930 Autor: Ziarul National
Dosar NOU: Ilan Șor rămâne FĂRĂ imunitate parlamentară. Paramentul a dat curs cererii procurorului general interimar


Procurorul general interimar Dumitru Robu cere Parlamentului să-i ridice imunitatea deputatului Ilan Șor, pentru ca acesta să poată fi cercetat penal într-un nou dosar deschis pe 9 august curent. Șor este învinuit abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat, și acest dosar fiind legat de frauda bancară.

UPDATE, 19.58 // Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară, după ce deputații au dat curs, în unanimitate, cererii procurorului general interimar. Din sală au lipsit deputații Partidului „Șor”, care au plecat imediat după discursul lui Denis Ulanov.

UPDATE // Andrian Candu anunță că democrații vor vota pentru ridicarea imunității lui Ilan Șor, dar a solicitat ca procurorul să vină cu probe serioase atunci când va solicita ridicarea imunității altor deputați, „nu cu o foaie”. Candu a mai spus că Mihai Popșoi nu este procuror să dea verdicte și a anunțat că va fi „atacat în judecată” de către colegii săi, „inclusiv pentru prejudicierea imaginii”.

UPDATE // Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, susține că Ilan Șor este „o figură tragică a businessului” din R. Moldova.

„A fost folosit de mai marii țării - Filat, Plahotniuc, el a fost copilul lor de mingi. Adevăratul coordonator, El Coordonatore, nu se regăsește nici el în această sală. Ca un laș a fugit”, a spus Popșoi.

Acesta crede că, de rând cu Șor, care ar fi devenit „bulanul” lui Plahotniuc în executarea opoziției, trebuie cercetați penal fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov sau Constantin Botnari.

UPDATE // Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că ce ceea ce se întâmplă astăzi este cu o întârziere de patru ani și jumătate, timp în care ancheta a bătut pasul pe loc. Potrivit lui Slusari, dacă avea loc o anchetă veritabilă încă în 2015, cu sechestrarea extinsă a averilor, situația era alta astăzi.

„Eu voi fi indulgent cu Ilan Șor. El a fost o unealtă. (...) Fără implicarea clasei politice, începând cu anul 2011, tot felul de alianțe, consilieri, pseudo-elita politică, în frunte cu Vlad Plahotniuc, frauda nu avea loc”, a spus Slusari, care este președintele Comisiei parlamentare de anchetă care investighează frauda bancară.

Slusari admite că banii din frauda bancară nu vor fi recuperați, dar spune că măcar cei care au participat la acest „complot împotriva securității republicii” să fie puși la „pușcărie pe viață”, cu confiscarea averilor.

UPDATE // Deputatul Partidului „Șor”, Denis Ulanov, unul dintre avocații lui Șor, a declarat că ceea ce se întâmplă acum este „răzbunarea personală a lui Igor Dodon”, pentru că Șor știe câți bani i-a oferit acestuia. Ulanov i-a mai acuzat pe deputații din majoritatea parlamentară că nu au susținut proiectul de anulare a imunității legislatorilor, pentru că „se tem”.

Ulanov l-a întrebat pe procurorul Robu dacă îl va cerceta penal pe Dodon care a recunoscut că primea lunar bani din Federația Rusă, dar și pe soțul Zinaidei Greceanîi pentru creditul neîntors de la BEM.

UPDATE // Mai mulți deputați din Blocul „ACUM” au vrut să afle dacă procurorul va veni în Parlament să solicite ridicarea imunității și altor deputați, ale căror nume fie figurează în raportul Kroll, fie în alte scheme de corupție.

„Abia se face claritate în toate dosarele legate de frauda bancară”, a spus Dumitru Robu.

UPDATE // Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, l-a întrebat pe procurorul Robu dacă a dat curs indicațiilor lui Igor Dodon și Andrei Năstase. „Nu primesc de la nimeni indicații, mă conduc după regulile Constituției”, i-a răspuns procurorul.

Tauber l-a mai întebat pe Robu dacă va avea curajul să cerceteze și faptul că familia Zinaidei Greceanîi a luat credite de două milioane de euro de la BEM și nu le-a mai întors.

„Chiar vă rog să vă ajungă curaj să-i stabiliți pe toți cei vinovați, ca să excludem aceste speculații care durează de mai mulți ani”, a răspuns Greceanîi.

UPDATE // Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat în Parlament că solicită ridicarea imunității lui Ilan Șor în baza unui nou dosar, deschis pe 9 august curent. De această dată, Șor este învinuit în baza art. 335, alineatul trei, din Codul Penal, mai exact de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat.

„Procuratura dispune de probe concludente. Sunt fapte noi și fapte vechi constate. Pe 15 august a fost completată învinuirea. Arestarea lui Șor ar putea să ne ducă la aflarea beneficiarilor și la complicilor”, a spus Robu, adăugând că ar fi vorba inclusiv de modificare sau sustragere a probelor de către Șor.

Știrea inițială

Procurorul general unterimar, Dumitru Robu, a ajuns astăzi în Parlament și cerere ridicarea imunității deputatului Ilan Șor, pentru ca acesta să poată fi tras la răspundere.

Spicherul Zinaida Greceanîi spune că demersul procurorului general interimar se întinde pe patru pagini.

Membrii Comisiei juridice, pentru numiri și imunități au mers să discute demersul într-o ședință, în timp ce ceilalți deputați au rămas în sală și continuă ședința.

Democratul Andrian Candu a declarat că, potrivit Regulamentului Parlamentului, mai întâi procurorul trebuie să citească demersul în fața deputaților, după care membrii Comisiei juridice să meargă în ședință. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.

Zinaida Greceanîi a anunțat că demersul privind ridicarea imunității lui Ilan Șor va fi votat, după ce Comisia juridică, pentru numiri și imunități va prezenta astăzi un raport în acest sens.

Menționăm că Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare, fiind găsit vinovat de spălarea a cinci miliarde de lei din cele trei bănci implicate în devalizarea sistemului bancar. Totuși, Șor nu a ajuns în închisoare și chiar a reușit să plece peste hotare, dosarul său aflându-se acum la Curtea de Apel Cahul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Polilogu 15.08.2019 22:34

MONSTRUOSUL BUBOI anti romănesc se sparge ! Nu mai contează cine o face si de ce o face ! MASTILE VOR CADEA TOATE SI NU MAI ESTE DRUM DE INTOARCERE. Asta indiferent de spatele... asigurat pentru unii sau altii din actualul Parlament si Guvern .

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md