00:16:16 13.08.2022
Stiri

Moscova se declară împotriva ajutorului oferit de Occident pentru ARMATA R. Moldova. Reacția MAEIE: „Republica noastră are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui la menținerea păcii și securității internaționale”

Actualitate 07.07.2022 09:24 Vizualizări1403 Autor: Ziarul National
Moscova se declară împotriva ajutorului oferit de Occident pentru ARMATA R. Moldova. Reacția MAEIE: „Republica noastră are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui la menținerea păcii și securității internaționale”


Federația Rusă, care păstrează trupe militare și armament în Transnistria, își dorește o armată slabă în R. Moldova „pentru crearea unei atmosfere favorabile și progrese în rezolvarea problemei transnistrene”, pronunțându-se împotriva ajutorului oferit republicii noastre de către Occident în vederea sporirii capacității de apărare.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susține că R. Moldova „are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui responsabil la menținerea păcii și securității internaționale”.

Șeful adjunct al Departamentului mass-media din cadrul Ministerului rus de Externe, Alexei Zaițev, a declarat că suportul militar anunțat pentru R. Moldova din Occident nu va contribui la securitatea Chișinăului și rezolvarea problemei transnistrene.

„Armamentul NATO oferit R. Moldova va submina statutul de neutralitate și nu va contribui la întărirea securității republicii. Nu cred că va contribui la crearea unei atmosfere favorabile pentru progrese în rezolvarea problemei transnistrene. Îndemnăm R. Moldova să aibă o poziție echilibrată cu privire la cooperarea militară cu Vestul, care, așa cum arată experiența istorică, urmărește scopuri care sunt departe de păstrarea păcii”, a declarat Zaițev, citat de RIA Novosti.

Diplomația de la Chișinău afirmă, însă, că procesele de cooperare ale R. Moldova în domeniul securității și apărării pornesc de la principiul neutralității din Constituția republicii.

„R. Moldova are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui responsabil la menținerea păcii și securității internaționale. Dialogul și interacțiunea pe subiectele de securitate au loc într-o manieră transparentă și se bazează pe necesitățile binecunoscute ale instituțiilor naționale de a-și fortifica capacitățile în realizarea atribuțiilor funcționale, fie că vorbim de domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, securității cibernetice ori a contracarării altor amenințări transnaționale. Mai mult ca atât, suportul deja anunțat pe linia Uniunii Europene va întări capacitățile unităților noastre de logistică, mobilitate, comandă și control ale Forțelor Armate prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante”, se arată în comentariul MAEIE.

Amintim că, recent, Consiliul Uniunii Europene a decis să ofere Chișinăului, în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP), un ajutor de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale R. Moldova. Această asistență va completa suportul de 7 000 000 de euro adoptată în decembrie 2021, care consolidează capacitățile Serviciului Medical Militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.

„Suportul oferit va întări capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipamente menționate”, a arătat atunci ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md