22:26:58 24.06.2024
Stiri

Moscova creează TENSIUNI în stânga Nistrului, invocând pretinse provocări din partea Ucrainei. MID-ul reclamă și „discriminarea sistemică” a vorbitorilor de limba rusă. „Cerem Chișinăului îndeplinirea angajamentelor în domeniul drepturilor omului”

Actualitate 29.05.2023 08:00 Vizualizări1519 Autor: Ziarul National
Moscova creează TENSIUNI în stânga Nistrului, invocând pretinse provocări din partea Ucrainei. MID-ul reclamă și „discriminarea sistemică” a vorbitorilor de limba rusă. „Cerem Chișinăului îndeplinirea angajamentelor în domeniul drepturilor omului”


Ministerul rus de Externe afirmă că deține informații privind concentrarea formațiunilor militare ucrainene în apropiere de regiunea transnistreană a R. Moldova. În acest sens, Moscova amenință că va reacționa „adecvat” în cazul în care forțele ucrainene vor pune la cale o provocare. Afirmațiile au fost făcute de către viceministrul rus de externe, Mihail Galuzin, într-un interviu pentru agenția rusă TASS. Oficialul de la Moscova a specificat că Rusia își va apăra conaționalii, armata și munițiile dislocate în regiunea transnistreană a R. Moldova, scrie Deschide.md.

„Există informații despre concentrarea formațiunilor militare ucrainene în apropiere de Transnistria. Situația în jurul acestei regiuni este cu adevărat complicată, noi ținem cont de evaluările conducerii de acolo. Deocamdată, potrivit declarațiilor liderului Transnistriei, V. Krasnoselski, un pericol direct de escaladare a situației nu există”, a declarat Galuzin.

Viceministrul rus de Externe a mai spus că Moscova urmărește cu atenție situația de pe Nistru și admite orice scenariu privind evoluția evenimentelor, motiv pentru care în regiunea transnistreană a R. Moldova se află contingentul pacificator rusesc în componența Forțelor Comune de Menținere a Păcii.

„Cu toate acestea, nu ar trebui să existe îndoială că forțele armate ale Rusiei vor reacționa adecvat la provocarea regimului de la Kiev, dacă aceasta totuși va avea loc și va asigura protecția conaționalilor noștri, a contingentului pacificator rusesc, militarilor Grupului operativ al armatei ruse și depozitelor de muniții din Cobasna. Orice acțiune care va pune în pericol securitatea acestora va fi percepută în raport cu dreptul internațional ca atac asupra Rusiei”, a mai spus acesta.

Autoritățile rusești, potrivit lui Galuzin, sunt îngrijorate de statutul limbii ruse în R. Moldova, invocând că 80% din cetățeni într-o anumită măsură posedă limba rusă și aproximativ 1 milion de oameni folosesc rusa ca limbă de comunicare. O altă chestiune evidențiată de Galuzin a fost respectarea dreptului la libera exprimare pentru vorbitorii de limba rusă.

Galuzin a mai spus că au devenit frecvente și cazurile de discriminare a cetățenilor ruși prin „controale umilitoare” la frontieră și aplicarea refuzului de intrare în R. Moldova.

„În permanență atragem atenția autorităților moldovenești la discriminarea sistemică a populației vorbitoare de limba rusă. Cerem Chișinăului îndeplinirea angajamentelor internaționale în domeniul drepturilor omului”, a declarat viceministrul de externe de la Moscova.

Autoritățile R. Moldova au cerut Rusiei în repetate rânduri să își retragă armata și munițiile de pe teritoriul R. Moldova și să nu se implice în treburile interne ale țării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md