R. Moldova și Rusia se luptă pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc: oligarhul reținut în Grecia pentru 40 de zile cu pașapoarte false în posesie


Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat joi că a transmis cererea oficială de extrădare a oligarhului Vladimir Plahotniuc către autoritățile din Grecia, după ce acesta a fost reținut pe aeroportul din Atena printr-o alertă internațională emisă de Interpol. În paralel, și autoritățile din Moscova au solicitat extrădarea fostului politician democrat, pe care îl acuză, printre altele, de tentativa de asasinare a rivalului său politic Renato Usatîi, cetățean rus, conform Ziarului de Gardă. În aceeași zi, procurorii din Atena au emis mandate de arestare pentru 40 de zile pentru Plahotniuc și colaboratorul său Constantin Țuțu, cu care a fost reținut pe aeroportul capitalei Greciei.
Autoritățile de la Chișinău își exprimă încrederea că partea elenă va răspunde favorabil solicitării și îl va preda justiției moldovene, astfel încât Plahotniuc să fie tras la răspundere pentru faptele de care este acuzat în Republica Moldova, menționează NewsMaker. Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie în Grecia, încercând să părăsească țara spre Dubai. La mai puțin de 24 de ore, și autoritățile ruse au cerut extrădarea lui Plahotniuc către Moscova.
Procedura de extrădare pornește odată cu transmiterea cererii de extrădare de către statul solicitant către statul solicitat, pe teritoriul căruia persoana căutată a fost arestată. Șeful Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, crede că Plahotniuc va fi extrădat în Moldova, și nu în Rusia, deși și Moscova a formulat o cerere de extrădare la o zi după reținerea în Grecia. Cernăuțeanu explică faptul că prioritatea o are țara care a depus prima solicitare, în acest caz fiind vorba de Moldova.
Fostul lider democrat este investigat penal în Republica Moldova pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Pe de altă parte, în Federația Rusă, Vladimir Plahotniuc este implicat în două dosare penale, riscând o condamnare pe viață, conform Ziarului de Gardă. În primul dosar, este acuzat că ar fi atentat la viața liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, iar în acest context a fost emis un mandat de arest în noiembrie 2017. Conform autorităților ruse, în 2014, liderul Partidului Democrat ar fi plănuit eliminarea competitorului său politic, Renato Usatîi, printr-un intermediar, Rusu D., lider al unei grupări criminale, dar crima nu a fost comisă deoarece membrii grupului au fost reținuți pentru altă infracțiune.
În al doilea dosar penal, pe numele lui Plahotniuc a fost emis un mandat de arest în noiembrie 2019 pentru „organizarea unei comunități criminale, tranzacții valutare frauduloase, trafic de droguri și alte infracțiuni” . Cantități mari de hașiș erau cumpărate din Maroc, transportate în Spania și apoi introduse in Rusia de către curieri pentru a fi vândute ulterior, afirmă autoritățile ruse. Totuși, Ziarul de Gardă subliniază că, deși avea mandate de arestare emise pe numele său din 2017 și 2019, Plahotniuc a fost prezent în Federația Rusă în 2025, fără a fi capturat.
Poliția elenă a indicat că a confiscat de la reședința unde se aflau Plahotniuc și Țuțu în Grecia, pașapoarte false. Documentele, emise de diverse state, includ nume, fotografii și date de naștere diferite, unele fiind eliberate chiar de același stat pentru identități distincte.








































































