R. Moldova pregătește denunțarea acordului cu Rusia pentru Centrul de Cultură din Chișinău, în contextul tensiunilor recente


La aproape trei luni de la declarația autorităților moldovenești privind intenția de a denunța unilateral acordul cu Federația Rusă pentru funcționarea Centrului rus de știință și cultură din Chișinău, inițiativa rămâne încă în etapa de avizare la Ministerul Culturii. Reprezentanții ministerului au declarat pentru IPN că procesul de avizare poate dura până la două săptămâni. După finalizarea acestei etape, proiectul va fi trimis la Ministerul Afacerilor Externe, care îl va include pe ordinea de zi a ședinței Guvernului.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a afirmat în februarie că acordul a devenit depășit și există proceduri internaționale care trebuie respectate, dar nu este o urgență să se rezilieze documentul. În același timp, Mihai Popșoi, ministrul afacerilor externe, a menționat că, după ce proiectul va fi aprobat de Guvern, acesta va fi propus Parlamentului. După adoptarea rezilierii, Rusia va fi notificată oficial. Până atunci, Centrul rus de știință și cultură din Chișinău continuă să funcționeze.
Maria Zaharova, reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, a comentat anterior că „și dacă va fi o astfel de notificare, acordul rămâne în vigoare până la jumătatea anului 2026".
Decizia de a denunța acordul vine în contextul încălcărilor repetate ale spațiului aerian moldovenesc. După un atac mare asupra portului ucrainean Reni, pe 16 februarie, mai multe drone au tranzitat teritoriul Moldovei. Una dintre ele a căzut pe un teren agricol de lângă satul Ciumai, raionul Taraclia, iar altă dronă a explodat pe un câmp în preajma localității Ceadâr-Lunga.
Acordul cu Rusia, semnat în 1998, nu are un termen limită și se prelungește automat la fiecare cinci ani dacă părțile nu decid altfel. Următoarea reînnoire ar trebui să aibă loc la mijlocul anului 2026.









































































