Moldova înființează un nou consiliu pentru combaterea traficului de substanțe dopante


În Republica Moldova va fi înființat un Consiliu destinat prevenirii și combaterea traficului ilicit de substanțe dopante. Proiectul de lege care stabilește crearea acestui consiliu a fost analizat în ședința Comisiei pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
„Consiliul va constitui o structură consultativă interinstituțională, fără personalitate juridică. Activitatea acestuia va fi coordonată de Agenția Națională Antidoping. Va cuprinde șapte membri, inclusiv directorul general al Agenției Naționale Antidoping și câte un reprezentant al Ministerului Sănătății, Inspectoratului General de Poliție, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Serviciului Vamal și al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Consiliul are misiunea de a analiza măsurile și operațiunile derulate de instituțiile publice cu atribuții în prevenirea și combaterea traficului ilicit de substanțe dopante. De asemenea, va propune actualizarea legislației naționale, în conformitate cu reglementările internaționale și va monitoriza evoluția și amploarea traficului ilicit de substanțe dopante. Va informa periodic Parlamentul, Guvernul și alte instituții cu privire la rezultatele obținute”, explică inițiatorii proiectului.
În continuare, proiectul prevede reglementarea activității antidoping în cluburile și federațiile sportive. Aceste reglementări se referă la eliberarea, suspendarea și retragerea autorizației de funcționare antidoping, dar și la comercializarea suplimentelor alimentare în cadrul acestor structuri. Agenția Națională Antidoping va avea competențe în controlul traficului ilicit de substanțe dopante.
Proiectul de lege urmărește să reglementeze cadrul normativ pentru prevenirea și combaterea traficului ilicit de substanțe dopante. Scopul principal este protejarea dreptului la sănătate al sportivilor și asigurarea respectării eticii sportive. Legea se va aplica cluburilor și federațiilor sportive care pregătesc sportivi, celor care practică sportul și activități de educație fizică, precum și autorităților publice responsabile de prevenirea și combaterea acestui fenomen. Proiectul urmează să fie prezentat Parlamentului pentru examinare și aprobare în prima lectură.









































































