17:26:43 25.04.2024
Stiri

MIȘMAȘURI // Parcul Valea Trandafirilor, CIOPÂRȚIT prin decizii judecătorești FALSE

Social 18.01.2015 10:04 Vizualizări4518 Autor: Mariana Rață
MIȘMAȘURI // Parcul Valea Trandafirilor, CIOPÂRȚIT prin decizii judecătorești FALSE


În baza unor decizii judecătorești dubioase, mai multe hectare de teren din parcul Valea Trandafirilor au ajuns în folosința unor firme controversate

Parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei este tot mai ciopârțit. Pe lângă cele mai bine de zece blocuri care se construiesc la marginea parcului, ocupând tot mai mult spațiu verde, în 2015 în parc urmează să fie ridicat un „zgârie-nori” în locul cunoscutului restaurant „Doina”, iar pe o suprafață de peste 4,3 hectare din parc va fi ridicat un complex de clădiri. Terenul, cel mai mare dintre cele atribuite până acum în arendă din contul zonelor verzi, a ajuns la o companie anonimă în baza unei decizii judecătorești.

O firmă fantomă și o decizie judecătorească

Compania „Garant Rapid” a obținut dreptul de arendă aunui întreg sector din parc pentru o perioadă de zece ani. Pe cele 4,3 hectare,repartizate firmei pentru construcții, se află în prezent un teren de joacă pentru copii, un teren cu aparate de sport, construit acum doi ani de primărie, un teren de fotbal, un teren de baschet, un teren de tenis de câmp și sute de copaci. Decizia cu privire la atribuirea terenului în arendă a fost adoptată de Judecătoria Centru încă în august 2013, iar în martie 2014 compania și-a înregistrat dreptul de proprietate asupra terenului. Curios este faptul că, potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, „Garant Rapid” a fost înființată pe 8 octombrie 2013, la două luni după adoptarea deciziei judecătorești prin care i-a fost atribuit terenul. Asociat și administrator unic al firmei este un oarecare Vadim Pleșca. Firma a indicat drept sediu o adresă inexistentă.

Noii arendași cu probleme

Peste patru luni de la înregistrarea dreptului de arendă asupra terenului la „Cadastru”, bunul a ajuns în folosința unei alte persoane, Stela Muntean, care de asemenea a obținut dreptul de arendă prin decizie judecătorească. Deși instanțele de judecată sunt obligate să publice toate hotărârile judecătorești adoptate, cele care îi vizează pe „Garant Rapid” și Stela Muntean nu sunt afișate în baza de date.

În schimb, am găsit mai multe hotărâri judecătorești care vizează firma pe care o deține Stela Muntean, „Forvitcom”. Compania care a construit mai multe blocuri de locuit în Chișinău a avut numeroase procese de judecată cu clienții săi care s-au plâns instanței că au fost amăgiți de firmă și au rămas și fără bani, și fără locuințe.

Potrivit unor informații apărute anterior în presă, „Forvitcom” ar fi o companie controlată din umbră de fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc.

Nu am reușit să găsim niciun sediu al celor două companii la care i-am fi putut contacta pe șefi pentru a ne oferi detalii.

„Zgârie-nori”, în inima parcului

Terenul de 4,3 ha nu este singurul din Valea Trandafirilor care va intra în curând în construcții. Directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu, a recunoscut pentru Ziarul NAȚIONAL că firma intenționează să ridice, anul viitor, un bloc cu 36 de etaje pe locul restaurantului „Doina”, aflat în parc.

„Restaurantul nu este profitabil și s-a decis construcția unui bloc. Avem deja acordul Consiliului de urbanism orășenesc, urmează să își dea acordul și Consiliul de urbanism republican. Acesta va fi cel mai înalt bloc din Chișinău. Va fi un bloc de locuit, dar și cu spații pentru agrement la parter”, a recunoscut Tonu, îndemnându-ne să-l contactăm în martie 2015 pentru mai multe detalii despre acest proiect.

Precizăm că, potrivit datelor de la „Cadastru”, restaurantul „Doina” nu și-a schimbat proprietarii. În schimb, în octombrie 2011, în baza unei decizii adoptate de Curtea de Apel Chișinău, terenul pe care se află restaurantul, circa 53 de ari, a fost transmis din proprietatea statului în proprietatea localului.

„Acum putem construi ce vrem pe acest teren. Este proprietate privată”, ne-a răspuns Tonu, după ce l-am întrebat dacă i se pare corect să fie ridicat un bloc de locuit în inima parcului.

Șeful serviciului de presă al Primăriei capitalei, Vadim Brânzaniuc susține însă că autoritățile locale nu au primit nicio solicitare pentru construcția unui bloc locativ în locul restaurantului.

„Nu poate fi vorba despre un zgârie-nor în parc. E absurd”, ne-a comunicat funcționarul, precizând că nu știe nimic nici despre o posibilă demolare a restaurantului.

WC-ul lui Ricky Ardezianu

La câteva sute de metri de la viitorul „zgârie-nori”, anul viitor va fi deschis un alt șantier. După ce a obținut în mai 2014 dreptul de arendă asupra WC-ului public din parcul Valea Trandafirilor, artistul Ricky Ardezianu pregătește actele pentru a construi un atelier de creație deasupra veceului.

„Mi-am făcut deja niște schițe de proiect. Va fi frumos. Vom repara însă mai întâi veceul. Vom face unul european, prevăzut cu căi de acces pentru persoanele cu dizabilități”, ne-a descris interpretul planurile. Întrebarea despre sursele de finanțare pentru realizarea proiectului l-a deranjat însă. „Asta e problema mea de unde voi găsi banii. Am niște investitori occidentali”, ne-a spus el.

Amintim că Ziarul NAȚIONAL a scris anterior despre mai multe terenuri din parcul Valea Trandafirilor care au ajuns în proprietatea unor companii sau firme și pe care s-au construit sau se mai construiesc un hotel, o benzinărie și mai multe blocuri de locuit, două dintre care pentru procurori.

Diana Gurschi, șefa Direcției juridice a Primăriei Chișinău:

„De cazul „Garant Rapid” ar trebui să se ocupe Procuratura Generală. Noi am pregătit demersul și îl vom depune după sărbători. Noi am verificat toate documentele. Nu am avut niciodată vreo solicitare din partea acestei firme. Nu am avut un proces de judecată cu ea. La cancelaria Judecătoriei sectorului Centru nu am găsit încheierea judecătorească la care se face referire în actele de la „Cadastru”. Este un mare mister. Cred că este vorba despre o escrocherie. Cât privește celelalte cazuri în care sunt transmise în proprietate terenuri din capitală, pot să vă asigur că nu a existat niciun caz în care să nu fi atacat cu recurs deciziile judecătorești. Dar, lucrurile sunt mai complicate. Aceste terenuri ajung în proprietate prin complicitate fie cu cineva de la Direcția funciară, fie cu cineva de la „Cadastru”. O persoană simplă nu are deunde să știe ce terenuri nu sunt înregistrate oficial ca să le poată ocupa. Este vorba despre scurgeri de informații”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md