Misiunea preelectorală a APCE, informată la Chișinău despre tentativele de dezinformare, finanțare ilegală a campaniilor electorale și de influențare a votului din 20 octombrie prin coruperea alegătorilor
Cazuri concrete de dezinformare, finanțare ilegală a campaniilor electorale, dar și tentativa de influențare a votului prin coruperea alegătorilor i-au fost prezentate astăzi de către președinta Maia Sandu delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), aflate în R. Moldova într-o misiune preelectorală.
Potrivit Președinției, discuțiile s-au concentrat pe măsurile luate de autorități pentru a asigura organizarea corectă a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană din 20 octombrie, astfel încât scrutinul să fie transparent și fără interferențe externe.
„Președinta Maia Sandu a reafirmat angajamentul ferm al autorităților de a avea alegeri libere și democratice, subliniind importanța respectării standardelor internaționale. În cadrul întâlnirii, au fost discutate și provocările la adresa democrației, inclusiv pericolele prezentate de dezinformare, finanțarea ilegală a campaniilor electorale și tentativa de influențare a votului prin coruperea alegătorilor. Oficialii au subliniat importanța eforturilor de a proteja integritatea procesului democratic din Republica Moldova”, cităm din comunicatul Președinției.
Menționăm că misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) se află până pe 19 septembrie curent în R. Moldova și va mai avea întrevederi cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
Agenda vizitei mai include discuții cu președintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, cu președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, dar și cu membrii Comisiei Electorale Centrale.
Delegația misiunii preelectorale a APCE are, de asemenea, planificate discuții cu principalii candidați la Președinție și liderii partidelor politice.
Din componența delegației APCE conduse de Thórhildur Sunna Ævarsdóttir fac parte Chris Said (Malta), Valentina Grippo (Italia), Laura Castel (Spania), precum și coraportorii pentru onorarea obligațiunilor și angajamentelor de către Republica Moldova, Pierre-Alain Fridez (Elveția) și Zanda Kalniņa-Lukaševica (Letonia).
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski