03:52:09 12.05.2025
Stiri

Ministrul de Externe de la București, Luminița Odobescu: Situația de securitate la Marea Neagră este „destul de gravă”, iar mișcările Rusiei sunt „cinice”. România caută modalități pentru a ajuta transportul cerealelor ucrainene

Actualitate 08.08.2023 11:44 Vizualizări1257
Ministrul de Externe de la București, Luminița Odobescu: Situația de securitate la Marea Neagră este „destul de gravă”, iar mișcările Rusiei sunt „cinice”. România caută modalități pentru a ajuta transportul cerealelor ucrainene gov.ro

România lucrează pentru a găsi mai multe modalități de a ajuta la transportul cerealelor ucrainene, a declarat luni ministrul de Externe de la București, Luminița Odobescu, descriind situația de securitate din regiunea Mării Negre ca fiind „destul de gravă” după ce Rusia s-a retras din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră forțele Kremlinului au atacat în mod repetat infrastructura ucraineană de depozitare a cerealelor, inclusiv pe Dunăre, în apropierea teritoriului românesc.

Într-un interviu pentru Politico Europe, ministrul român de Externe Luminița-Teodora Odobescu a calificat mișcările Rusiei drept „cu adevărat cinice”.

Moscova „împiedică în mod serios exporturile de cereale ucrainene, care sunt o salvare pentru persoanele vulnerabile din multe țări importatoare”, ceea ce „exacerbează cu adevărat criza alimentară globală”, a spus ea.

Odobescu a subliniat modul în care Bucureștiul a făcut un efort în ultimele luni pentru a stimula tranzitul cerealelor ucrainene prin România, inclusiv prin extinderea capacității porturilor și a punctelor de trecere a frontierei.

„Este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele”, a spus Odobescu despre eforturile guvernului român de a sprijini tranzitul alternativ al cerealelor, întreprinse cu sprijinul Comisiei Europene, transmite Calea Europeană.

Oficialul a adăugat că România se coordonează, de asemenea, cu Ucraina „pentru a vedea cum putem face mai mult”. În această săptămână sunt așteptate noi discuții între București și Kiev pe această temă.

Dar, în timp ce țările europene acordă asistență pentru tranzit, o serie de națiuni UE din Europa Centrală și de Est și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la dumpingul de cereale ucrainene pe piețele lor interne.

În iunie, Comisia Europeană a prelungit o interdicție privind exporturile de cereale ucrainene către România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia – cel puțin până la 15 septembrie.

Întrebată dacă aceste țări vor face presiuni pentru ca restricțiile să continue, ministrul a declarat: „Trebuie să găsim echilibrul potrivit”.

Este necesar „să continuăm să sprijinim Ucraina pentru a o ajuta să își tranziteze cerealele”, a spus ea. Dar este necesar, de asemenea, „să găsim soluții pentru a-i ajuta financiar pe fermierii din regiunile care sunt afectate”.

Mai mult de jumătate din exporturile ucrainene care utilizează culoarele de solidaritate ale UE – coridoare create pentru a facilita tranzitul rutier, feroviar și pe căi navigabile interioare – au trecut prin România. Comisia Europeană a estimat că peste 65% din grânele exportate prin intermediul culoarelor de solidaritate în luna iunie au călătorit de-a lungul coridorului Dunării.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte