Ministerul Culturii a dat toate AVIZELE pentru ca să fie reabilitat caldarâmul de pe strada 31 August 1989: ,,Întrebare petru Ivan Ceban - porțiunea străzii 31 august între Pușkin și Bodoni va fi reparată în această ERĂ a noastră a lui Isus Hrisos?"


Ministerul Culturii ar fi dat toate avizele pentru ca Primăria Chișinău să demareze lucrările de reabilitare a caldarâmului de pe strada 31 August 1989, însă edilul Ion Ceban nu ar întreprinde nimic, a declarat deputatul Radu Marian.
,,Întrebare petru primarul Ivan Ceban, care se ocupă de orice, numai nu de administrarea orașului - porțiunea străzii 31 august între Pușkin și Bodoni, va fi reparată în această eră a noastră a lui Isus Hrisos? Sau cât mai așteptăm?", s-a întrebat deputatul într-o postare pe rețelele de socializare.
Ministerul Culturii ar fi dat deja toate avizele, iar Primăria Chișinău trebuie să acționeze.
,,Am fost informat că Ministerul Culturii a dat toate avizele necesare, bani au fost alocați pentru bugetul municipal din 2024, dar nici vorbă de progres și lucrări. Este rușinos că Primăria Chișinăunu poate amenaja o porțiune de 300 metri de stradă în doi ani de zile", a punctat Marian.
Strada 31 august 1989, tronsonul între str. A. Pușkin și str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni din centrul Chișinăului, urma să devină pietonală, după ce, în timpul unor lucrări de reparație, a fost descoperit caldarâm vechi de câteva sute de ani.
Proiectul urma să fie elaborat de autoritățile municipale, însă acest lucru întârzie.
,,După avizarea în martie 2024 a schiței de proiect Amenajarea teritoriului pietonal din str. 31 August 1989 urma ca proiectantul și Primăria municipiului Chișinău să elaboreze proiectul de execuție și să-l prezinte Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI) spre avizare. Până în prezent, Ministerul Culturii nu a recepționat nicio cerere din partea proiectanților sau a Primăriei municipiului Chișinău privind examinarea proiectului de execuție la CNMI", informeaz a anterior Ministerul Culturii.
Menționăm că, pe parcursul anului 2024, Ministerul Culturii a organizat multiple întâlniri consultative pentru a sprijini proiectantul, (IMP „Chișinăuproiect”), în elaborarea documentației de proiectare. Ultima întâlnire consultativă, desfășurată la solicitarea proiectanților, a avut loc pe 29 noiembrie 2024 și a vizat clarificarea principalelor soluții de proiectare.
,,Dar nici până în prezent nu a fost depus vreun proiect. Primăria Chișinău cu bună știință tărăgănează procesul de reabilitare a tronsonului de stradă menționat, manipulând opinia publică prin declarații false și nefondate, creând și menținând conștient această situație în plin centrul capitalei", nota Ministerul Culturii.
Anterior, Agenția Națională Arheologică (ANA) a stabilit că această stradă din Chișinău a fost pavată cu piatră de granit încă din anii 1869 - 1870, fiind una dintre primele străzi din oraș care a beneficiat de acest tratament.
Sectorul străzii 31 august 1989 din Chișinău, situat între str. Alexandr Pușkin și str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, are o porțiune păstrată din caldarâmul istoric din piatră de granit, în partea de nord-est a drumului, cu o lățime variind între 2,45 m și 3,75 m.











































































