07:56:12 27.07.2024
Stiri

Chișinăul anunță „consensul” statelor membre ale UE, inclusiv al Ungariei, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova: „Suntem mai mult decât siguri că ceea ce am înregistrat în R. Moldova este mai mult decât progres semnificativ”

Actualitate 27.05.2024 16:03 Vizualizări1224 Autor: Ziarul National
Chișinăul anunță „consensul” statelor membre ale UE, inclusiv al Ungariei, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova: „Suntem mai mult decât siguri că ceea ce am înregistrat în R. Moldova este mai mult decât progres semnificativ”


Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, susține că în acest moment există „consens” la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova. Totuși, șeful diplomației de la Chișinău nu a putut să confirme data de 25 iunie ca fiind ziua în care R. Moldova va trece la un nou nivel în relațiile sale cu UE.

„Cât privește data de 25 iunie..., nu putem considera ceva ca fiind decis și bătut în cuie până acest lucru nu se întâmplă. Știți foarte bine cum funcționează Uniunea Europeană – nu putem să ne relaxăm până în ziua când acest lucru se întâmplă. De fapt, nici atunci nu putem să ne relaxăm, pentru că apar alte deadline-uri (termene-limită n.r.), alte obiective pe care va trebui să le atingem. Noi facem tot ce putem pe linia Ministerului Afacerilor Externe, colegii de la Biroul pentru Integrare Europeană - tot, pentru a ne asigura că va avea loc această conferință interguvernamentală și să trecem la această nouă etapă în relația noastră cu UE, așa încât să putem valorifica această oportunitate unică și să putem valorifica acest consens, pentru că de fapt există acest consens. Când vine vorba de R. Moldova, deschiderea este totală din partea statelor membre, toți apreciază ce am făcut noi până acum, în context geopolitic, de securitate și economic extrem de complicat”, a declarat astăzi Mihai Popșoi, în cadrul unui club de presă.

Vicepremierul Popșoi a adăugat că „toate țările membre ale UE apreciază și sprijină R. Moldova”, recomandările anterioare ale Consiliului European „au fost implementate în măsură aproape totală”, iar acest lucru constituie „progres semnificativ”.

„Pentru conferința interguvernamentală, este nevoie de progres semnificativ. Și noi suntem mai mult decât siguri că ceea ce am înregistrat noi în R. Moldova este mai mult decât progres semnificativ”, a spus ministrul de Externe.

CITIȚI și 25 iunie? // Deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova, tărăgănate de concursul lungit privind desemnarea unui procuror general. Comisarul Varhelyi: „Ar fi mai ușor să atingem obiectivul, dacă toate sarcinile ar fi deja realizate”

„Am reușit nu doar să păstrăm stabilitatea în R. Moldova, dar și să avansăm pe o serie întreagă de dosare extrem de complicate, precum securitatea energetică unde avem rezultate remarcabile și aceste lucruri impresionează partenerii noștri, chiar dacă nu impresionează foarte mulți cetățeni din R. Moldova cu regret.... Ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani și jumătate în domeniul energetic este pur și simplu excepțional, nu există precedente în istorie în care un stat să poată să-și reducă dependența energetică atât de repede și atât de tranșant, nemaivorbind de sprijinul enorm pe care-l oferim Ucrainei, reformele pe care le implementăm, care, da, sunt anevoioase, cu scârț, dar partenerii noștri văd determinarea noastră și rezultatele, inclusiv în justiție – cei mai odioși judecători și procurori au plecat din sistem. Da, există sabotare, nimeni nu este încântat să plece de acolo de unde se hrănesc ei de 30 de ani și practica asta când o mână spală pe alta, nu sunt încântați să se lase de practicile vechi, dar nu au încotro, se vor lăsa. Consiliul Superior al Magistraturii a fost evaluat, Consiliul Superior al Procurorilor - la fel, în prezent Curtea Supremă de Justiție, partenerii noștri văd că e greu, dar apreciază că rezultatele se întâmplă”, a punctat Mihai Popșoi.

Oficialul a adăugat că autoritățile „vor munci să informeze cât mai mulți cetățeni”, „care vor dosare finalizate”, despre mersul reformelor pe calea aderării la UE.

Întrebat dacă și Ungaria, un aliat al Federației Ruse în interiorul UE, este de acord cu aderarea R. Moldova la comunitatea europeană, ministrul Popșoi a subliniat că între Chișinău și Budapesta nu există „nicio problemă”.

„Relațiile noastre cu Budapesta sunt extrem de strânse. Nu avem pe palier bilateral nicio problemă care să ne creeze anumite dificultăți”, a spus vicepremierul.

În cadrul aceluiași club de presă, șeful diplomației a informat despre faptul că autoritățile sunt în proces de definitivare a unui format prin care Chișinăul să informeze administrația de la Tiraspol despre etapele de negociere pentru aderarea la UE.

„E în interesul tuturor cetățenilor R. Moldova ca oportunitățile care se deschid în contextul Uniunii Europene să fie împărtășite și de ele să se bucure toți cetățenii R. Moldova. Regiunea transnistreană a R. Moldova exportă, prin oportunitățile de care dispune statul nostru, peste 80% din tot ce se produce acolo pe piața Uniunii Europene. Deci, oportunitățile și ancorarea în piața UE este din ce în ce mai mare. De aceea, regiunea transnistreană, de rând cu orice altă regiune a R. Moldova, va trebui să se adapteze la noile cerințe ale UE. E în interesul nostru al tuturor să ne asigurăm că ei sunt bine informați și reușesc să se adapteze la aceste standarde, așa încât să putem beneficia cu toții. Formatul acesta este în curs de definitivare. Este cert că noi, Chișinăul, vom fi interfața în relațiile cu Bruxellesul, nici nu poate fi vorba altfel, iar ulterior noi vom comunica tot ce vom considera important așa-ziselor autorități de la Tiraspol”, a declarat vicepremierul Mihai Popșoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2024 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Frontul anti-Sandu

22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md