04:01:30 08.11.2024
Stiri

Mesaje SEPARATISTE fără precedent în Găgăuzia. Așa-zisul „congres al autorităților” din Găgăuzia vrea mai mult decât AUTONOMIE, mai mulți BANI din buget și fondurile internaționale și „mai puțin amestec” în treburile interne din partea Chișinăului

Actualitate 27.05.2023 16:32 Vizualizări3014 Autor: Ziarul National
Mesaje SEPARATISTE fără precedent în Găgăuzia. Așa-zisul „congres al autorităților” din Găgăuzia vrea mai mult decât AUTONOMIE, mai mulți BANI din buget și fondurile internaționale și „mai puțin amestec” în treburile interne din partea Chișinăului


Așa-zisul congres al autorităților locale din Găgăuzia, constituit din foști și actuali deputați locali, primari și reprezentanți ai administrației din regiune, întrunit astăzi la Comrat, a aprobat o rezoluție prin care cer președintei Maia Sandu, spicherului Igor Grosu și premierului Dorin Recean să acorde Legii „cu privire la Autonomia Găgăuză” din 1994 statul de lege constituțională și „să înceteze să pună piedici autorităților din autonomie în exercitarea atribuțiilor”.

Pe lângă faptul că vor să aibă propriul Serviciu Vamal, Serviciu Fiscal, reprezentant în Consiliul Superior al Procurorilor, cotă parte în alte structuri ale puterii centrale, autoritățile de la Comrat vor mai mulți bani de la bugetul de stat și din fondurile internaționale.

În rezoluția aprobată se cere ultimativ o „distribuire corectă și transparentă” a resurselor destinate autonomiei, inclusiv din bugetul de stat și fondurile internaționale. Totodată, semnatarii cer ca, în termen de trei luni, să creeze în regiune subdiviziuni autonome ale mai multor instituții de stat.

În același timp, semnatarii cer autorităților centrale să „oprească amestecul ilegal” în alegerile din Găgăuzia și pledează pentru intensificarea activităților grupului de lucru interparlamentar al Parlamentului R. Moldova și Adunării Populare a Găgăuziei. În aceeași rezoluție, semnatarii repetă fidel tezele Moscovei: „interzicerea partidelor și organizațiilor ce pledează pentru lichidarea R. Moldova ca stat independent”, păstrarea „neutralității țării” etc.

„În cazul nerespectării în continuare a cerințelor legale de respectare a competențelor și atribuțiilor Găgăuziei, precum și a stabilirii statutului politic și juridic al autonomiei în Constituție, toată responsabilitatea va reveni autorităților centrale ale Republicii Moldova”, se arată în rezoluția respectivă.

La respectivul congres a participat și actualul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, care a fost de acord cu toate tezele lansate. Mai mult, Vlah a lansat un atac asupra Maiei Sandu și guvernării centrale.

„Partidul Acțiune și Solidaritate și președintele Sandu, care creează cu sârguință un cult al personalității din persoana sa, a împărțit societatea noastră moldovenească cu politica sa. Pe lângă faptul că i-au împărțit pe toți în așa-numiți „oameni buni” și dușmani, au făcut-o cu aroganță în raport cu sute de mii de concetățeni. I-au calificat drept „oponenți ai democrației” pe toți cei care au păstrat o viziune critică asupra acțiunilor autorităților. În categoria dușmanilor am ajuns și noi, locuitorii Găgăuziei, precum și întreaga opoziție politică”, a declarat Vlah.

Deși se declară proeuropeană, Vlah s-a referit și la intențiile autorităților moldovenești de a adera la UE până în 2030, promisiuni care, potrivit ei, fac parte dintr-o „realitate virtuală”.

„Schițând o imagine a viitorului îndepărtat, joacă pe emoții și înlocuiesc interesele vitale ale oamenilor cu sloganuri frumoase. Însă noi avem nevoie de locuri de muncă și investiții, ci nu de împrumuturi. Oamenii așteaptă majorarea salariilor și pensiilor, o inflație mai mică, un PIB mai mare. Din păcate, conducătorii noștri amatori nu ne vor spune nimic despre asta”, a adăugat Irina Vlah.

Revendicările înaintate de participanții la așa-zisul congres de la Comrat:

-A oferi un statut juridic special Găgăuziei în Constituție,

-Să fie aduse legile Republicii Moldova în conformitate cu statutul Găgăuziei,

-În termen de 3 luni, refacerea serviciului vamal, inspecției fiscale și a altor organe lichidate în Găgăuzia,

-O cotă în separată în Parlamentul Republicii Moldova din partea Găgăuziei,

-Să se reia activitatea grupului interparlamentar de deputați,

-Oprirea practicii de încălcare a drepturilor Găgăuziei, prin desființarea prin instanțele de judecată a legilor Găgăuziei,

-Restabilirea statutului de membru al Procurorului Găgăuziei în Consiliului Suprem al Procuraturii,

-Asigurarea transparenței resurselor financiare din buget și fonduri internaționale,

-Interzicerea activităților partidelor al căror program include lichidarea Republicii Moldova ca stat independent.





Sursa foto: Nokta.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.11.2024 15:34 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Trump revine la...

04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md