Medicii reclamă dublarea numărului de persoane mușcate de câini fără stăpâni, mai ales în Chișinău: ANSP suplinește stocurile de vaccin antirabic


Numărul de persoane mușcate în special de câini fără stăpân a crescut alarmant în primăvara curentă.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că, în ultima perioadă, a crescut numărul de solicitări din partea populației pentru asistență antirabică.
„Numărul persoanelor care solicită acest serviciu practic s-a dublat comparativ cu primele luni ale anului curent. Majoritatea cazurilor de mușcături sunt înregistrate în mun. Chișinău și sunt provocate de animale necunoscute și fără stăpân”, se arată într-un comunicat de presă al ANSP.
Din cauza acestei situații, stocurile de vaccin antirabic s-au micșorat, iar ANSP a întreprins măsuri pentru a se asigura că populația va fi asigurată cu produse antirabice, unica soluție pentru prevenirea cazurilor de rabie umană.
„La nivel național, sunt în stoc peste 1 000 de doze de vaccin antirabic. În prezent, este monitorizată strict acordarea asistenței antirabice către populație în conformitate cu indicațiile clinico-epidemiologice. Urmare a consumului sporit de produse antirabice, ANSP a întreprins măsuri pentru suplinirea stocurilor existente. Astfel, următoarea tranșă de preparate antirabice este programată pentru începutul lunii iunie curent”, precizează aceeași instituție.
Sfaturile specialiștilor:
*Evitați contactul apropiat cu animale necunoscute sau fără stăpân, chiar dacă par blânde sau inofensive. Nu încercați să le prindeți, mângâiați sau hrăniți.
*Animalele sălbatice, precum vulpile, jderii, veverițe pot fi purtători ai virusului rabic. Capturarea acestora este periculoasă și trebuie evitată.
*Împiedicați accesul animalelor sălbatice în curți și adăposturi pentru animale domestice. Verificați periodic gardurile, porțile și alte puncte vulnerabile.
*Pentru a preveni riscurile de transmitere a rabiei, deținătorii de animale de companie și cele de fermă au responsabilitatea de a asigura vaccinarea acestora împotriva rabiei, conform recomandărilor medicului veterinar. În cazul în care apar semne de boală sau comportament suspect (agresivitate neprovocată, dezorientare, salivare excesivă), este obligatorie consultarea imediată a unui specialist veterinar și izolarea animalului.
În situația în care o persoană este agresată (mușcată, zgâriată sau salivată) de orice categorie de animal, este vitală aplicarea imediată a măsurilor de prim ajutor local:
*Spălarea abundentă a plăgii cu apă curgătoare și săpun, timp de minimum 10-15 minute – o măsură esențială pentru reducerea încărcăturii virale.
*Prelucrarea marginilor rănii cu o soluție antiseptică, cum ar fi alcool etilic 70% sau iod 5% și adresarea cât mai rapidă după ajutor medical.









































































