Medicii de la Ungheni care nu au putut vedea o apendicită la un copil riscă până la trei ani de închisoare: Minorul a fost salvat după câteva intervenții chirurgicale efectuate la Chișinău


Au mers de câteva ori la medici cu copilul care se simțea extrem de rău, dar de fiecare dată diagosticul pus era greșit și pacientul era trimis acasă să se trateze. Micuțul a fost salvat în ultimul moment, după câteva zile și numai după ce a ajuns la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.
Procuratura raionului Ungheni anunță că a expediat în instanța de judecată o cauză penală în privința a doi medici din cadrul Spitalului Raional Ungheni, învinuiți de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a dus la o vătămare gravă a integrității corporale.
Potrivit procurorilor, în dimineața zilei de 13 decembrie 2021, unul dintre medici care era de gardă la spital, a preluat pacientul minor ce fusese transportat la spital de echipa de Asistență Medicală Urgentă și, în pofida diagnosticului stabilit de către ultimii cu tabloul clinic de apendicită acută, a evaluat pacientul superficial, fără examinare instrumentală și de laborator și fără solicitarea consultației specialistului din domeniul chirurgiei, acțiuni ce sunt obligatorii în asemenea cazuri, iar în rezultat a stabilit un diagnostic eronat de „gastrită acută”, pacientul fiind trimis acasă să se trateze, cu îndreptare la medicul de familie.
Peste trei zile, părinții au revenit cu micuțul în aceeași secție cu durere abdominală acută, cu acuze de febră, cefalee, inapetență. Același medic l-a examinat din nou superficial, stabilindu-i un diagnostic eronat de „colică intestinală” și nu a dispus internarea acestuia. În aceeași zi, copilul a ajuns din nou cu ambulanța la spital și un alt medic de gardă i-a stabilit la fel un diagnostic eronat.
Datorită insistenței părinților, copilul a fost transportat în stare gravă la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde în rezultatul a două intervenții chirurgicale extrem de complicate a fost salvat.
Potrivit Raportului de expertiză judiciară, încălcarea regulilor și metodelor acordate a asistenței medicale de către medicii respectivi au provocat progresarea procesului patologic cu agravarea stării generale a pacientului minor și dezvoltării complicațiilor severe (perforație apendicelui, peritonită generalizată, sepsis, șoc endotoxic), care au prezentat pericol pentru viață, iar aceste consecințe se califică ca vătămare corporală gravă.
Învinuiții riscă o pedeapsă maximă de până la 3 ani de închisoare pentru malpraxis.









































































