MĂRȚIȘOR // Expoziție în Parlamentul României: Costume naționale și cămăși cu altiță din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău


O expoziție care etalează zece costume naționale și cămăși cu altiță din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, cu genericul „Patrimoniul Imaterial UNESCO - România și Republica Moldova”, a fost inaugurată, de Mărțișor, în foaierul Sălii de Plen a Senatului Parlamentului României.
Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Moldova la București, în parteneriat cu Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a Parlamentului României, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Potrivit organizatorilor, expoziția marchează conferirea, pe 1 decembrie 2022, de către UNESCO, a statutului special cămășii cu altiță și includerea pe Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO a dosarului comun „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”.
Ambasada R. Moldova la București arată că ministrul-consilier Mihaela Manoli a vorbit la eveniment despre importanța promovării cămășii cu altiță, parte a tradiției populare românești, care de-a lungul timpului a reprezentat o haină-simbol, menționând că felul în care Ia românească a dăinuit în timp este o adevărată dovadă de statornicie a poporului care a creat-o.
Totodată, Mihaela Manoli i-a felicitat pe cei prezenți cu ocazia Mărțișorului, remarcând faptul că Mărțișorul, devenit în anul 2017 element de patrimoniu cultural imaterial înscris de UNESCO, rămâne un element esențial în promovarea patrimoniului cultural național, fiind și un simbol ce transmite frumosul mesaj al speranței și renașterii.
Evenimentul, la care a participat și directorul general al Muzeului Național de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol, a reunit și meșteri-creatori din România și Republica Moldova, Uniunea Meșterilor Populari din Republica Moldova fiind reprezentată de către Ludmila Gîrlovan, vicepreședintele Uniunii și meșterul popular Victoria Parlui, șefa Secției Ceramică, care au fost prezente cu un stand cu mărțișoare și lucrări din ceramică.









































































