Maria Zaharova, noi declarații la adresa R. Moldova: Chişinăul va româniza Găgăuzia


Rusia susţine că Chişinăul va româniza Găgăuzia. În noul mesaj de propagandă, transmis de purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, aceasta face referire la recentele alegeri din regiunea autonomă, câştigate de reprezentanta Partidului „Şor”.
Zaharova a sugerat că cetățenii Autonomiei Găgăuze trebuie să vorbească doar limba rusă și a acuzat-o pe Maia Sandu că a vândut R. Moldova intereselor străine.
„Vedem și faptul că decizia locuitorilor Găgăuziei, de a nu accepta agenda rusofobă și neoliberală, a provocat dezamăgire în rândul autorităților de la Chișinău. Sunt lansate chemări la anularea rezultatelor alegerilor, la derusificarea și românizarea autonomiei. În Moldova încă nu a fost anulat cuvântul Moldova? Încă nu i-a trecut una ca asta prin cap lui Sandu? Ea a făcut niște declarații total neverosimile, precum că rezultatele alegerilor în Găgăuzia sunt influențate de faptul că toți vorbesc rusa în autonomie. Dar în ce limbă trebuie să vorbească, în română? În acea română care a venit în locul limbii moldovenești? Pur și simplu pentru că președintele R. Moldova are cetățenie română și promovează interesele alte țări?”, a declarat Zaharova miercuri, în cadrul briefingului săptămânal.
Ea a încercat din nou să țină lecții de istorie și să ascundă ingerințele Rusiei în Găgăuzia, sub paravanul „relațiilor tradițional prietenești”.
„Sperăm că noua conducere aleasă a Găgăuziei va continua colaborarea cu țara noastră, cu regiunile rusești, confirmăm pregătirea noastră de a dezvolta relații cu Găgăuzia, care este tradițional prietenoasă cu Rusia. Din păcat, ca și în primul tur, reprezentanților ruși nu li s-a permis să participe în calitate de observatori. Asta în timp ce membrii misiunilor diplomatice ale altor state, în primul rând din Occident, au primit această posibilitate”, a afirmat portavocea MID-ului rus, citată de Deschide.md.
La final, aceasta a insistat că autoritățile moldovenești sunt obligate să respecte alegerea populației din autonomie, „care a spus un „nu” clar tendințelor de rupere a relațiilor cu Rusia”.
Amintim că Rusia a sprijinit organizarea, în 2014, a unui referendum ilegal în Găgăuzia, modelul căruia a fost preluat apoi și implementat în același an în Crimeea, teritoriu rupt de la Ucraina și alipit la Federația Rusă, după ce locuitorii din regiune ar fi arătat în cadrul plebiscitului că și-ar dori acest lucru.











































































