19:44:23 25.07.2025
Stiri

Maia Sandu: „Treptat, studiile la colegiu vor dispărea”

Social 20.07.2013 10:12 Vizualizări2185
Maia Sandu: „Treptat, studiile la colegiu vor dispărea”
Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, susţine că reforma din învăţământ ar putea da roadele scontate peste zece ani, dar până atunci mai e necesară revizuirea curriculei, aducerea în şcoli a profesorilor tineri şi majorarea alocărilor bugetare pentru acest domeniu.

„Este prea devreme să vorbim despre impactul reformei. Copiii care plecat de la şcolile ce au fost închise, am observat că învaţă mai bine, pentru că la şcolile unde s-au mutat există profesori la toate disciplinele”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV.

„Ne propunem să avem doar studii de licenţă şi masterat, cele la colegii vor dispărea treptat”, a anunţat oficialul un alt element din reforma sistemului de învăţământ.

Maia Sandu a mai spus că următoarea revizuire a curriculei este prevăzută pentru anul 2015.

„Ne dorim să punem accentul pe cunoaşterea limbilor moderne, calculatorului, cunoştinţe antreprenoriale. Ne propunem să promovăm Codul Educaţiei până la sfârşitul acestui an. Versiunea la care lucrăm noi a fost discutată cu organisme internaţionale, varianta este aproape finalizată”, a declarat ministrul.

Potrivit Maiei Sandu, testarea profesorilor nu este prevăzută în noul Cod al Educaţiei, dar dacă va fi necesar, oricând s-ar putea pune problema. Ministrul afirmă că în şcoli lucrează foarte mulţi profesori pensionari, iar cei care absolvesc universităţile pedagogice nu se grăbesc să meargă la muncă în şcoli.

„Nu am luat o asemenea decizie cu privire la examenele profesorilor. Avem nevoie de o schimbare sistemică. Trebuie să fim realişti, oamenii nu prea vin în sistem. Dacă vor veni oameni în sistem, ne vom permite luxul să alegem. Trebuie să lucrăm şi cu profesorii, trebuie să înţeleagă că ei nu mai sunt purtători de informaţii, ei trebuie să ajute copiii în aceste informaţii, este o transformare majoră, profesorii trebuie să fie înaintea schimbărilor. Atunci când creştem rigorile, trebuie să asigurăm şi condiţii bune. Noi suntem conştineţi că acum condiţiile nu sunt tocmai bune, avem nevoie de un program cap-coadă. Avem o problemă de atragere a tinerilor specialişti. În prezent, chiar dacă producem destul de mulţi tineri pedagogi, anul trecut au mers în sistem doar 400. După ce îi instruim, ei dispar”, a mai spus ministrul la Publika TV. R.L.
Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte