14:23:42 02.05.2025
Stiri

Maia Sandu și Mark Rutte discută securitatea regională și sprijinul NATO pentru Republica Moldova și Ucraina în contextul escaladării conflictului cu Rusia

Actualitate 15.04.2025 21:58 Vizualizări1080
Maia Sandu și Mark Rutte discută securitatea regională și sprijinul NATO pentru Republica Moldova și Ucraina în contextul escaladării conflictului cu Rusia

Preşedinta Maia Sandu s-a întâlnit marţi cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în contextul tranzitului său prin Republica Moldova. Acesta se îndrepta spre Ucraina, unde a efectuat o vizită în oraşul Odesa alături de preşedintele Volodimir Zelenski. Vizita lui Rutte în Ucraina vine pe fundalul recentului atac rusesc de la Sumî, cel mai grav din acest an. În acelaşi timp, Donald Trump a evitat să condamne ferm Rusia, alegând să-i învinovăţească pentru conflict atât pe predecesorul său Joe Biden, cât şi pe Zelenski.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Republicii Moldova, discuţiile dintre Maia Sandu şi Mark Rutte s-au concentrat pe situaţia de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii şi colaborarea dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Aceasta colaborare are la bază noul Program Individual al Parteneriatului, aprobat de Guvern în ianuarie 2025. De peste 30 de ani, Republica Moldova colaborează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace, respectând statutul său constituţional de neutralitate şi contribuind la siguranţa cetăţenilor. NATO a sprijinit Moldova în consolidarea capacităţii de reacţie la crize, modernizarea instituţiilor din sectorul de securitate, apărare şi protejarea spaţiului informaţional şi cibernetic, conform ipn.md.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a vizitat ulterior oraşul Odesa din sudul Ucrainei alături de preşedintele Volodimir Zelenski, declarându-şi sprijinul „neclintit” pentru Ucraina după atacul de la Sumî care a provocat cel puţin 35 de morţi şi peste 100 de răniţi. Vizita lui Rutte a coincis cu eforturile Statelor Unite de a media o încetare a focului între Rusia şi Ucraina. Totodată, Donald Trump a adresat noi critici la adresa lui Zelenski. Rutte a subliniat în Ucraina că alianţa NATO de 32 de membri continuă să sprijine Kievul ferm, susţinând şi iniţiativa de pace a lui Trump. „NATO este alături de Ucraina”, a spus Rutte într-o conferinţă de presă alături de Zelenski.

De asemenea, secretarul a menţionat că el şi Zelenski au discutat despre discuţiile administraţiei Trump atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. „Aceste discuţii nu sunt uşoare, mai ales după această violenţă îngrozitoare, dar susţinem eforturile preşedintelui Trump pentru pace”, a afirmat Rutte, considerând „scandaloase” atacurile Rusiei asupra civililor ucraineni. Trump l-a acuzat pe Zelenski că ar fi început conflictul, deşi acesta a pornit odată cu invazia forţelor ruseşti în Ucraina, în februarie 2022. Rutte a reamintit că Rusia a iniţiat războiul, afirmând că „Rusia este agresorul, nu există nicio îndoială” în acest sens.

Vizita lui Rutte şi Zelenski la un spital din Odesa a vizat şi întâlnirea cu soldaţi ucraineni răniţi aflaţi în recuperare. Zelenski a subliniat că principalul obiectiv al discuţiilor cu Rutte a fost întărirea apărării aeriene a Ucrainei. „Toată lumea vede cât de urgentă este nevoia noastră de sisteme de apărare aeriană şi de rachete”, a afirmat pe X. Menţionând sistemele Patriot fabricate în Statele Unite, el a spus: „Acestea sunt arme defensive, iar noi nu doar le cerem, suntem pregătiţi să le achiziţionăm.”

Zelenski a subliniat că aceasta este o chestiune politică, iar sistemele de apărare sunt disponibile. Dacă Ucraina va avea suficientă protecţie împotriva atacurilor cu rachete balistice ruseşti depinde de deciziile politice. Recent, într-un interviu, Zelenski a declarat că Ucraina vrea să achiziţioneze 10 sisteme Patriot din Statele Unite pentru 15 miliarde de dolari şi a menţionat că există disponibilitate de finanţare din partea partenerilor europeni. În martie, Trump promisese colaborare cu Zelenski pentru a obţine sisteme de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina, dar ulterior l-a acuzat că el a fost cel care a declanşat războiul cu Rusia.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte